(Download) Punjab National Bank : Solved Agriculture Officers Exam Paper : 2008

(Download) Punjab National Bank : Solved Agriculture Officers Exam Paper : 2008

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall
Ans : (E)

2. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these
Ans : (C)

3. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?
(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined
Ans : (D)

4. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of—
17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?
(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these
Ans : (D)

5. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—
(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y
Ans : (D)

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Copper
(E) Brass
Ans : (E)

7. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?
(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these
Ans : (B)

8. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?
(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)

9. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

10. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that code ?
(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–15) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement.
Study it carefully and answer the questions.
T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 U H 6 L

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

12. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6
(E) QKB
Ans : (E)

13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (B)

14. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?
(A) FUJ
(B) JU
(C) FU
(D) JU5
(E) None of these
Ans : (D)

15. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?
(A) 1
(B)
(C) F
(D) 7
(E) None of these
Ans : (A)

Click Here to Download Full Paper

Buy Printed Study Material for IBPS, SBI Exams

Join Online Coaching for IBPS, SBI Exams

<<Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.