(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2011 "Held on: 18-09-2011" ::QUANTITATIVE APTITUDE::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2011 "Held on: 18-09-2011"

::QUANTITATIVE APTITUDE::

DIRECTIONS (Qs. 1-5) : What will come in place of the question mark (?) in the following questions ?

1. 11449 x √6241 - (54)2 =√?+(74)2

(a) 384
(b) 3721
(c) 381
(d) 3638
(e) None of these

2. (3√8 + √8) x (8√8 + 7√8) - 98 = ?

(a) 2√8
(b) 8√8
(c) 382
(d) 386
(e) None of these

3. 3463 x 295 – 18611 = ? + 5883

(a) 997091
(b) 997071
(c) 997090
(d) 999070
(e) None of these

4.

(a) 1/3
(b) 0.75
(c) 3/2
(d) 1/2
(e) None of these

5. (23.1)2 + (48.6)2 – (39.8)2 = ? + 1147.69

(a) (13.6)2
(b) 12.8
(c) 163.84 (d) 12.8
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 6-10) : What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

6. 3 4663 + 349= ?¸ 21.003

(a) 7600
(b) 7650
(c) 7860
(d) 7560
(e) 7680

7. 39.897% of 4331 + 58.779% of 5003 = ?

(a) 4300
(b) 4500
(c) 4700
(d) 4900
(e) 5100

8. 59.88 ¸ 12.21 ´ 6.35 = ?

(a) 10
(b) 50
(c) 30
(d) 70
(e) 90

9. 43931.03 ¸ 2111.02 ´ 401.04 = ?

(a) 8800
(b) 7600
(c) 7400
(d) 9000
(e) 8300

10. 6354 ´34.993 = ?

(a) 3000
(b) 2800
(c) 2500
(d) 3300
(e) 2600

DIRECTIONS (Qs. 11–15) : In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

11. 9050 5675 3478 2147 1418 1077 950

(a) 3478
(b) 1418
(c) 5675
(d) 2147
(e) 1077

12. 7 12 40 222 1742 17390 208608

(a) 7
(b) 12
(c) 40
(d) 1742
(e) 208608

13. 6 91 584 2935 11756 35277 70558

(a) 91
(b) 70558
(c) 584
(d) 2935
(e) 35277

14. 1 4 25 256 3125 46656 823543

(a) 3125
(b) 823543
(c) 46656
(d) 25
(e) 256

15. 8424 4212 2106 1051 526.5 263.25 131.625

(a) 131.625
(b) 1051
(c) 4212
(d) 8424
(e) 263.25

16. Six-eleventh of a number is equal to twenty-two percent of second number. Second number is equal to the one-fourth of third number. The value of the third number is 2400. What is the 45% of first number?

(a) 109.8
(b) 111.7
(c) 117.6
(d) 123.4
(e) None of these

17. An HR Company employes 4800 people, out of which 45 percent are males and 60 percent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in that HR Company who are younger than 25 years ?

(a) 2640
(b) 2160
(c) 1296
(d) 864
(e) None of these

18. The average marks in English subject of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 of the actual marks 48, 59 and 67 respectively, then what would be the correct average?

(a) 56.5
(b) 59
(c) 57.5
(d) 58
(e) None of these

19. In a test, a candidate secured 468 marks out of maximum marks 'A'. If the maximum marks 'A' were converted to 700 marks, he would have secured 336 marks. What were the maximum marks of the test?

(a) 775
(b) 875
(c) 975
(d) 1075
(e) None of these

20. The simple interest accrued on an amount of ` 22,500 at the end of four years is ` 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate at the end of two years ?

(a) 16,908
(b) 5,724
(c) 28,224
(d) 8,586
(e) None of these

21. Rubina could get equal number of ` 55, ` 85 and ` 105 tickets for a movie. She spents ` 2940 for all the tickets. How many of each did she buy?

(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) Cannot be determined
(e) None of these

22. Ramola's monthly income is three times Ravina's monthly income. Ravina's monthly income is fifteen percent more than Ruchira's monthly income. Ruchira's monthly income is ` 32,000. What is Ramola's annual income ?

(a) 1,10,400
(b) 13,24,800
(c) 36,800
(d) 52,200
(e) None of these

23. In an Entrance Examination Ritu scored 56 percent marks, Smita scored 92 percent marks and Rina scored 634 marks. The maximum marks of the examination are 875. What are the average marks scored by all the three girls together?

(a) 1929
(b) 815
(c) 690
(d) 643
(e) None of these

24. The respective ratio between the present age of Manisha and Deepali is 5 : X. Manisha is 9 years younger than Parineeta. Parineeta's age after 9 years will be 33 years. The difference between Deepali's and Manisha's age is same as the present age of Parineeta. What will come in place of X?

(a) 23
(b) 39
(c) 15
(d) Cannot be determined
(e) None of these

25. Seema bought 20 pens, 8 packets of wax colours, 6 calculators and 7 pencil boxes. The price of one pen is ` 7, one packet of wax colour is ` 22, one calculator is ` 175 and one pencil box is ` 14 more than the combined price of one pen and one packet of wax colours. How much amount did Seema pay to the shopkeeper?

(a) 1,491
(b) 1,725
(c) 1,667
(d) 1,527
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

DIRECTIONS (Qs. 26-30) : Study the given information carefully to answer the questions that follow.

An urn contains 4 green, 5 blue, 2 red and 3 yellow marbles.

26. If four marbles are drawn at random, what is the probability that two are blue and two are red?

(a) 10/1001
(b) 9/14
(c) 17/364
(d) 2/7
(e) None of these

27. If eight marbles are drawn at random, what is the probability that there are equal number of marbles of each colour ?

(a) 4/7
(b) 361/728
(c) 60/1001
(d) 1/1
(e) None of these

28. If two marbles are drawn at random, what is the probability that both are red or at least one is red ?

(a) 26/91
(b) 1/7
(c) 199/364
(d) 133/191
(e) None of these

29. If three marbles are drawn at random, what is the probability that at least one is yellow ?

(a) 1/3
(b) 199/364
(c) 165/364
(d) 3/11
(e) None of these

30. If three marbles are drawn at random, what is the probability that none is green ?

(a) 2/7
(b) 253/728
(c) 10/21
(d) 17/91
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 31-35) : Study the table carefully to answer the questions that follow :

Number of people visiting six different Super-markets and the percentage of men, women and children visiting those Super-markets. Men Women Children

31. What is the respective ratio of number of women visiting Super-markets A to those visiting Super-market C?

(a) 35 : 37
(b) 245 : 316
(c) 352 : 377
(d) 1041 : 1156
(e) None of these

32. Number of men visiting Super-market D forms approximately what percent of the total number of people visiting all the Super-markets together?

(a) 11
(b) 5.5
(c) 13
(d) 9
(e) 7.5

33. Number of children visiting Super-market C forms what percent of number of children visiting super market F? (rounded off to two digits after decimal)

(a) 91.49
(b) 49.85
(c) 121.71
(d) 109.30
(e) None of these

34. What is the total number of children visiting Super-markets B and D together?

(a) 18515
(b) 28479
(c) 31495
(d) 22308
(e) None of these

35. What is the average number of women visiting all the Supermarkets together?

(a) 24823.5
(b) 22388.5
(c) 26432.5
(d) 20988.5
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 36-40) : Study the following pie-chart and answer the questions given below:

36. The number of students who prefer Beverage C are approximately what percent of the number of students who prefer Beverage D ?

(a) 7
(b) 12
(c) 18
(d) 22
(e) 29

37. How many students prefer Beverage B and Beverage E together ?

(a) 2312
(b) 2313
(c) 2315
(d) 2318
(e) None of these

38. What is the difference between the total number of students who prefer Beverage A and C together and the total number of students who prefer Beverage D and F together?

(a) 959
(b) 955
(c) 952
(d) 954
(e) None of these

39. The number of students who prefer Beverage E and F together are what percent of the total number of students?

(a) 18
(b) 14
(c) 26
(d) 24
(e) None of these

40. What is the respective ratio between the number of students who prefer Beverage F and the number of students whoprefer Beverage A ?

(a) 3 : 11
(b) 3 : 13
(c) 6 : 11
(d) 5 : 11
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 41-45) : Study the table carefully to answer the questions that follow :

41. How many marks did Anushka get in all the subjects together?

(a) 369
(b) 463
(c) 558
(d) 496
(e) None of these

42. Who has scored the highest total marks in all the subjects together ?

(a) Archit
(b) Gunit
(c) Pranita
(d) Garvita
(e) Arpan

43. Marks obtained by Garvita in Brand Management are what percent of marks obtained by Archit in the same subject ? (rounded off to two digits after decimal)

(a) 86.36
(b) 101.71
(c) 115.79
(d) 133.33
(e) None of these

44. How many students have scored the highest marks in more than one subject ?

(a) Three
(b) Two
(c) One
(d) None
(e) None of these

45. What are the average marks obtained by all students together in Compensation Management ?

(a) 116
(b) 120
(c) 123
(d) 131
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 46-50) : Study the following graph and answer the questions given below :

46. The total number of students who opted for Mathematics in the years 2005 and 2008 together are approximately what percent of the total number of students who opted for all three subjects in the same years ?

(a) 38
(b) 28
(c) 42
(d) 32
(e) 48

47. Out of the total number of students who opted for the given three subjects, in the year 2009, 38% were girls. How many boys opted for Mathematics in the same year ?

(a) 1322
(b) 1332
(c) 1312
(d) Cannot be determined
(e) None of these

48. What is the respective ratio between the number of students who opted for English in the years 2006 and 2008 together and the number of students who opted for Hindi in the year 2005 and 2009 together ?

(a) 11 : 5
(b) 12 : 7
(c) 11 : 7
(d) 12 : 5
(e) None of these

49. If the total number of students in the university in the year 2007 was 455030, then , the total number of students who opted for the given three subjects were approximately what percent of the total students ?

(a) 19
(b) 9
(c) 12
(d) 5
(e) 23

50. What is the total number of students who opted for Hindi and who opted for Mathematics in the years 2006, 2007 and 2009 together ?

(a) 97000
(b) 93000
(c) 85000
(d) 96000
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(b). 2(c). 3(a). 4(d). 5(c). 6(e). 7(c). 8(c). 9(e). 10(b). 11(e). 12(d). 13(c). 14(d). 15(b). 16(e). 17(d). 18(e). 19(c) 20(b). 21(a). 22(b). 23(d). 24(e). 25(c). 26(a). 27(c). 28(e). 29(b). 30(e). 31(e). 32(e). 33(d). 34(c). 35(a). 36(b). 37(a). 38(c). 39(d). 40(a). 41(b). 42(d). 43(c). 44(b). 45(a). 46(d). 47(e). 48(a). 49(b). 50(e).