(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016" ::REASONING ABILITY::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016"

::REASONING ABILITY::

DIRECTIONS (Qs. 1-5) : Read the following infomation carefully and answer the questions that follow.

1. Statements: Some trees are plants. All trees are houses. No plant is pot. All tools are pots.

Conclusions:

I. Some plants are tools is a possibility.
II. All trees are tools is a possibility.
III. No plant is house.
IV. All plants are houses is a possibility.

(a) Only I and III follow.
(b) Either III or IV follows
(c) Only IV follows
(d) None follows.

2. Statements: All trees are plants. All houses are trees. Some pots are plants. All tools are plants.

Conclusions:

I. Some plants are not houses
II. Some tools being trees is a possibility
III. All pots are tools is a possibility.
IV. All houses are tools is a possibility.

(a) Only III and IV follow
(b) Only II, III, and IV follow
(c) Only I and IV follow.
(d) All follow.

3. Statements: Some roofs are figures. All figures are lions. All lions are goats. No tool is lion.

Conclusions:

I. Some tools are figures is a possibility.
II. All tools being goats is a possibility.
III. No roof is tool.
IV. Some goats are figures

(a) Only II and IV follow
(b) Only I and II follow
(c) Only either I or II and IV follow
(d) None follows.

4. Statements : No photo is frame. All frames are sites. Some buckets are photos. Some sites are buckets.

Conclusions:

I. No photo is site.
II. All buckets being frames is a possibility
III. Some sites are photos
IV. Some buckets are frames.

(a) All follows
(b) Only II and III follow
(c) Only II, III and IV follow.
(d) Only either I or III follows

5. Statements: All seats are covers. No cover is bun. Some buns are roofs. Some sites are covers.

Conclusions:

I. All sites being buns is a possibility
II. All sites being roof is a possibility
III. Some sites are not buns.
IV. No seat is bun

(a) Only II, III and either I or IV follow.
(b) Only III follows
(c) All follows.
(d) Only II, III and IV follow

DIRECTIONS (Qs. 6-10) : Study the information below and answer the following question:-

In a certain code language,
'Arrive today eagles later' is written as 21×R,6$A, 14$O, 25×A
'Begin work faster table' is written as 14$A, 17%O, 26×A, 22$E
'Length error arrow burn' is written as 6×E, 25$R, 22%U, 21$R
'Trial better than wisdom' is written as 14$R, 14%H, 22×E, 17×I

6. The code for the word ' Table'

(a) 26×A
(b) 17%O
(c) 14$A
(d) 22$ E
(e) None of these

7. The code word 6$A for the word

(a) Later
(b) Arrive
(c) Earlier
(d) Today
(e) Either 1 or 3

8. Find the code word for the word 'Burn' ?

(a) 25$R
(b) 22%U
(c) 21$R
(d) 6×E
(e) Can't be determined

9. According to the given code, what is the code for 'M' ?

(a) 12
(b) 8
(c) 10
(d) 7
(e) Can't be determined

10. By using the given code word, find the code word for 'Better Luck Next Arrive' ?

(a) 22$E, 21$R, 6×U, 8% E
(b) 8×E, 21×R, 22%E, 6%U
(c) 22×E, 6%U, 8%E, 21×R
(d) 21%R, 22$E, 6×U, 8%E
(e) 6$U, 22×E, 8×E, 21%R

11. Two Person P and Q are separated by a distance of 20 meter in west-east direction respectively. Now P and Q start walking in north and south direction respectively and walked for 5 meter. Now P and Q took a right turn and walked 10m each. Now P and Q took left turn and after walking 5 meter both of them stopped. Find the distance between them

(a) 15
(b) 25
(c) 30
(d) 35
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 12-16) : Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing outward. They are working in four different companies Apple, IBM, Google and Intel. Two persons are working at each company.
G sits on the immediate right of B, who works at the Google. C sits third to the left of H, who works at the Apple and both are facing the same direction. C and B are not facing the same direction but C is an immediate neighbor of E, who is fourth to the left of G. E and G both are facing opposite directions but both work at the same company. Those who work at the Google sit adjacent to each other but face opposite direction. Those who work at the IBM sit opposite each other. The immediate neighbours of E are
not facing outward. A person who works at the Apple is an immediate neighbor of the persons who work at the Intel. D and F are immediate neighbours of H. D is not facing the centre and works at the Intel. The one who is on the immediate left of F is not facing the centre. F sits second to the right of C.

12. Who among the following works at the Apple ?

(a) D and F
(b) H and F
(c) G and C
(d) C and H
(e) None of these

13. Who among the following sits on the immediate right of the person who works at the IBM?

(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) None of these

14. How many persons are facing outward?

(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Can't be determined
(e) None of these

15. A works at which of the following?

(a) Either Google or Apple
(b) Either Intel or IBM
(c) Google
(d) Intel
(e) Can't be determined

16. If D and F interchange their places then who among the following is on the immediate left of G?

(a) B
(b) D
(c) H
(d) F
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 17-21) : In the following Questions, $, ×, %, @ and © are used with the following meaning as illustrated below.

A × B means A is not greater than B
A @ B means A is neither greater than nor equal to B
A © B means A is not smaller than B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B
A $ B means A is neither smaller than nor equal to B

17. Statement : X × W, W @ Z , Z % Y

Conclusion:

I.Y $ W
II.Z $ W
III.X © Y

(a) Only I is true
(b) Ony II is true
(c) Both I and II are true
(d) Both I and III are true
(e). None is true

18. Statement : D $ E, E © C, C @ A

Conclusion :

I. C × D
II. A $ E
III. A $ D

(a) Only I is true
(b) Ony II is true
(c) Both I and II are true
(d) Both I and III are true
(e) None is true

19. Statement : M @ O, O % P, P © N

Conclusion:

I. P © M
II. N @ O
III. N % O

(a) Only I is true
(b) Ony II is true
(c) Both II and III are true
(d) Either II or III is true
(e) None is true

20. Statement : A © C, C $ B, B % E

Conclusion :

I. E @ C
II. B @ A
III. A © E

(a) Only I is true
(b) Ony II is true
(c) Both I and II are true
(d) Both I and III are true
(e) None is true

21. Statement : P © S, S $ R, R × Q

Conclusion :

I. Q $ S
II. R @ P
III. R % P

(a) Only I is true
(b) Ony II is true
(c) Both I and II are true
(d) Either II or III is true
(e) All I, II and III are true

DIRECTION (Qs. 22-25) : Read the following information carefully & answer the given questions that follows.

In a family there are 6 members P, Q, R, X, Y and Z. R is the sister of Z. X is the father of P and grandfather of Z. Q is the brother of Y's husband. There are three brothers, one mother and two fathers.

22. Who is the mother of R?

(a) Q
(b) Z
(c) Y
(d) X
(e) None of these

23. Who is Y's husband ?

(a) Q
(b) P
(c) X
(d) Can't be determined
(e) None of these

24. How many females are there in the family?

(a) One
(b) two
(c) three
(d) four
(e) None of these

25. Which of the following is the group of brothers ?

(a) PQZ
(b) PRZ
(c) XZP
(d) QRZ
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

DIRECTIONS (Qs. 26-30): Each question is followed by two courses of actions. You have to decide which of the course of action follows for the statement implied. Give answer.

(a) If only course of action I follows
(b) If only course of action II follows
(c) If either course of action I or II follows.
(d) If neither course of action I nor II follows.
(e) If both course of action I and II follow.

26. Next day, millions of pilgrims are expected to take dip the Ganga at the holy place.

I. The state government should put a restriction on the number of people that can come to take dip each day.
II. During the next whole day, the state government should deploy personnel to maintain law and order.

27. During the workers laying cables underground in ABC locality, a main pipe supplying water to the houses burst and the locality was flooded.

I. The concerned authority should immediately take an action and start repairing the damage.
II. The concerned authority should take an action against the company whose workers were laying the cables and ask them for the compensation.

28. Some college students were found guilty of travelling in a local train without tickets.

I. The parents of these students should be contacted and asked to counsel their wards.
II. The students found guilty in such cases should be held behind bars.

29. Though private ferry systems have made going to holy places easy, today many pilgrims died in a stampede while boarding a private ferry.

I. The state government should cancel the licenses of all such private ferry operators.
II. The state government should deploy some people to guide the pilgrims on their journey to the holy place.

30. Many of the people invited for a marriage at ABC Hotel fell ill due to food poisoning and were admitted to the hospitals.

I. The government should keep on hold marriages till further notice.
II. The hospitals should be advised to give good services to the effected people.

DIRECTIONS (Qs. 31-35) : Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten famous sports personalities are sitting in twelve seats in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row - 1: Sardara Singh, M.S.Dhoni, P.V.Sindhu, Sania Mirza, and Sakshi Malik are seated and all of them are facing south, and in Row 2 : Mary Kom, Sathish, Dipa Karmakar, Sandeep and Abhinav Bindra are sitting and all of them are facing north. One seat is vacant in each row. Therefore, in the given seating arrangement each
member seated in a row faces another member of the other row. All of them like different sports like i.e. Hockey, Cricket, Badminton, Tennis, Wrestling, Boxing, Weight lifting, Gymnastics, Swimming and Shooting.

• Sandeep sits third to the right of Dipa Karmakar and likes Tennis. Only two people sit between Sathish and Vacant seat. Sathish sits at one of the extreme ends. Dipa Karmakar does not like Hockey and Gymnastics.

• Sathish does not like Wrestling and Badminton. Sakshi Malik is not an immediate neighbour of P.V.Sindhu. M.S.Dhoni likes Shooting. The one who likes Badminton
faces the one who likes Gymnastics.Vacant seat of row-1 does not face Sandeep also does not sit at any of the extreme ends.

• The one who likes Badminton sits opposite to the one, who sits third right of the one, who sits opposite to Sandeep . P.V.Sindhu is not an immediate neighbour of Sania Mirza. Abhinav Bindra, who likes neither Wrestling nor Boxing, does not face vacant seat.

• Neither Sandeep nor Dipa Karmakar sits at an extreme ends. Sania Mirza faces Dipa Karmakar. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between
P.V.Sindhu and M.S.Dhoni, who sits third right of the one, who likes Weight lifting.

• The one who likes Swimming faces the one, who likes Tennis. The person who likes Hockey and Gymnastics are adjacent to each other. Vacant seat of row-1 is not an
immediate neighbour of Sania Mirza.

31. Who among the following sits second to the right of the person who faces the vacant seat ?

(a) One who likes Cricket
(b) One who likes Boxing
(c) Sardana Singh
(d) P.V.Sindhu
(e) One who likes Weight lifting

32. Which of the following is true regarding Sardana Singh ?

(a) MSD and P.V. Sindhu are immediate neighbours of Sardana Singh
(b) Only two people sit between Sardana Singh and P.V. Sindhu
(c) Sardana Singh is an immediate neighbour of the person who faces Dipa Karmakar
(d) Sardana Singh sits second to left of MSD
(e) None of the given options is true

33. Which of the following groups of people represents the people sitting at extreme ends of both the rows ?

(a) MSD, P.V.Sindhu, Sardana Singh, Dipa Karmakar
(b) Sakshi Malik, Abhinav Bindra, Sathish,P.V.Sindhu
(c) Sakshi Malik, P.V. Sindhu, Sardana Singh, Dipa Karmakar
(d) MSD, P.V.Sindhu, Sardana Singh, Abhinav Bindra
(e) Sathish, P.V.Sindhu, Sardana Singh, Dipa Karmakar

34. Who amongst the following faces vacant seat of first row?

(a) MSD
(b) P.V.Sindhu
(c) Mary Kom
(d) Sardana Singh
(e) Dipa Karmakar

35. Which of the following is true with respect to the given information ?

(a) Mary Kom sits exactly between Abhinav Bindra and Dipa Karmakar
(b) Sania Mirza faces immediate neighbour of Abhinav Bindra
(c) Sathish is an immediate neighbour of Mary Kom
(d) P.V.Sindhu faces Vacant seat
(e) None of the given options is true

DIRECTIONS (Qs. 36-40) : Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz A, B, C, D, E, F, G, H, I and J of ten different colleges but not necessarily in the same order have seminar on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have seminar at two different time slots, i.e 10.00 AM and 3 P.M I has a seminar on Tuesday at 10.00 A.M. The number of people
who have seminar between G and D is same as the number of people who have seminar between C and H. B has a seminar immediately before I. I does not have seminar on any of the days before G. The one who has seminar at 10.00 A.M immediately before J. H does not has seminar at 3 P.M D has a seminar immediately after the day of one who has seminar on Monday. F does not have seminar at 3 P.M. D does not has seminar on any one of the days after E. Only three people have seminar between
G and E. Neither E nor G does not have seminar on Friday. Only two people have seminar between F and J. F does not have seminar on any of the days after H.

36. How many persons have seminar at 3'0 clock between G and C?

(a) 5
(b) 6
(c) 2
(d) 4
(e) None of these.

37. Who among the following person has seminar at 3 P.M?

(a) C
(b) G
(c) I
(d) F
(e) E

38. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?

(a) G - Tuesday
(b) I - Wednesday
(c) F - Friday
(d) G - Wednesday
(e) E - Thursday

39. Which of the following is correctly matched?

(a) D - Monday
(b) C - Tuesday
(c) A - Friday
(d) G - Tuesday
(e) E - Wednesday

40. Who among the following have seminar on Friday?

(a) I, E
(b) H, J
(c) B, A
(d) D, E
(e) E, C

DIRECTIONS (Qs. 41-45) : Study the following information carefully to answer the given questions

Eight People - A, B, C, D, E, F, G and H live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them also owns a different brands of laptops, namely Acer, Lenovo, Dell, HP, Samsung, Apple, Asus and TOSHIBA (but not necessarily in the same order). F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives between B and the one who owns Samsung. Only three people live between D and the one who owns Apple. The one who owns Asus lives immediately above G, G owns neither Apple nor Acer. E does not own Asus. Only three people live between G and A. The one who owns TOSHIBA lives immediately above the one who owns Lenovo, but not on the topmost floor. C lives an one of the odd numbered floors above the one who owns Apple. Only one person lives between F and the one who owns DELL. Only one person lives between the one who owns TOSHIBA and H. Only two people live between C and the one who owns Acer. The number of people leaving above F is
same as the number of people living between F and D

 41. Which of the following Statements is true with respect to the given information?

(a) G lives immediately above the one who owns Apple
(b) E lives immediately above C
(c) Only three people live between F and the one who owns TOSHIBA.
(d) D owns Samsung.
(e) All the given statements are true.

42. Who amongst the following lives exactly between H and the one who owns Lenovo Laptop?

(a) B, C
(b) G, D
(c) F, G
(d) A, B
(e) E, A

43. Which of the following laptops does E own?

(a) TOSHIBA
(b) Lenovo
(c) DELL
(d) Samsung
(e) Asus

44. Four of the following five are alike in a certain way and soform a group. Which one of the following does not belong to the group?

(a) G - HP
(b) C - Apple
(c) F - Samsung
(d) H - TOSHIBA
(e) D - DELL

45. How many people live between C and the one who owns DELL?

(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) Five
(e) None

DIRECTIONS (Qs. 46-50) : In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

(a) If only assumption I is implicit
(b) If only assumption II is implicit
(c) If either I or II is implicit
(d) If neither I nor II is implicit
(e) If both I and II are implicit.

46. Statement: "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter.

Assumptions:

I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.
II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

47. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.

Assumptions:

I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
II. The schools do not admit children after six years of age.

48. Statement: "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager.

Assumptions:

I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality.
II. Discipline and reward should always go hand in hand.

49. Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age.

Assumptions:

I. There are unemployed youth in India who needs monetary support.
II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

50. Statement: "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child.

Assumptions:

I. With the warning, the child may stop troubling her.
II. All children are basically naughty.

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(c). 2(b). 3(a). 4(d). 5(d). 6(c). 7(a). 8(b). 9(d). 10(c). 11(e). 12(d). 13(a). 14(b). 15(c). 16(d). 17(c). 18(e). 19(d). 20(c). 21(b). 22(c). 23(b). 24(b). 25(a). 26(b). 27(e). 28(a). 29(b). 30(b). 31(b). 32(d). 33(b). 34(c). 35(b). 36(c). 37(a). 38(d). 39(e). 40(b). 41(a). 42(e). 43(c). 44(c). 45(b). 46(e). 47(a). 48(b). 49(a). 50(a).