(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 16-10-2016" ::REASONING ABILITY::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 16-10-2016"

::REASONING ABILITY::

1. What should come in place of question mark in the expression P>Q ? R < T < S so as to make the expressions P>R and S>Q always true?

(a) =
(b) >
(c) <
(d) ³
(e) None of these

2. What should come in place of question mark in the expression A = B >C ? D< E = F so as to make the expression F>C always true?

(a) >
(b) =
(c) ³
(d) £
(e) Both (b) and (d)

3. Statements: P = S, P < Q, R £ Q, R£ T
Conclusions : a) Q > S b) Q = T

(a) Only one follow
(b) Only two follow
(c) Neither follows
(d) Both follow
(e) Either follow

4. Statements: - A > N, K ³ N, K > M, R > M
Conclusions: - a) M = N b) R ³ A

(a) Only one follow
(b) Only two follow
(c) Neither follows
(d) Both follow
(e) Either follow

5. What should come in place of question mark to make B > D always true?

A = B > C ? D <E

(a) >
(b) <
(c) ³
(d) £
(e) both a and c

DIRECTIONS (6-10): Read the information carefully and answer the questions that follows:

(a) only I follows
(b) only II follows
(c) either I or II
(d) neither I nor II
(e) both I and II

6. Statements: Some pens are pencils. Some pencils are erasers. Some erasers are sharpeners. Some sharpeners are dusters.

Conclusions:

I. Some sharpeners are not pencils.
II. All dusters are pens.

7. Statements: All squares are circles. No circle is cone. Some cones are spheres. Some rectangles are circles.

Conclusions:

I. All rectangles being cones is a possibility
II. All rectangles being sphere is a possibility

8. Statements: All squares are circles. No circle is cone. Some cones are spheres. Some rectangles are circles.

Conclusions:

I. Some rectangles are not cones.
II. No square is cone

9. Statements: Some reds are greens. All greens are blues. All blues are oranges. No yellow is blue.

Conclusions:

I. No red is yellow.
II. Some oranges are greens

10. Statements: Some reds are greens. All greens are blues.
All blues are oranges. No yellow is blue.

Conclusions:

I. Some yellows are greens is a possibility.
II. All yellows being oranges is a possibility

11. Anil starts walking in east direction and after travelling some distance he took a right turn and then a left turn followed by another left turn. Now he again took a right turn and finally took a left turn. In which direction is anil walking.

(a) south
(b) north
(c) east
(d) west
(e) None of these

DIRECTIONS(Qs.12-15) Study the following information carefully to answer the given questions. Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a traight line with equal distances between each other,but not necessarily in the same order. Some of them are facing North and some of them are facing south.

• A sits at one of the extreme ends of the line. Only three people sit between A and G. E sits exactly between A and G.
• H sits third to the right of (e) B is an immediate neighbour of H and faces south. C sits second to the right of F. C is not an immediate neighbour of G.
• Immediate neighbour of G face opposite directions(i.e. if one neighbour faces North then the other neighbour faces south and Vice-Versa)
• A and D face the same direction as E(i.e if E faces north then A and D also face North and Vice-Versa). Both the immediate neighbours of E face south.

12. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between F and C?

(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) More than four
(e) One

13. Who amongst the following sits third to the right of F?

(a) A
(b) B
(c) Other than those given as options
(d) D
(e) E

14. How many people face North as per the given arrangement?

(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) More than four
(e) One

15. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a) EC
(b) AF
(c) BF
(d) CG
(e) DG

16. Who amongst the following sits at the extreme end of the row?

(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) Other than those given as options

Printed Study Material for IBPS PO Exam

17. A person starts walking in south direction and walks a distance of 7 meters. Now he tooks a left turn and walk 6m. Again he takes a left turn and walk 15m and reached a point P. Find the distance between starting point and P and in which direction is the person from the initial point.

(a) 10m, south east
(b) 10m, north west
(c) 10m, north east
(d) 10m, south west
(e) None of these

DIRECTIONS(Qs.18-22) : Read the information carefully and answer the questions that follows:

'P × Q' means 'P is son of Q'.
'P + Q' means 'P is daughter of Q'.
'P ÷ Q' means 'P is wife of Q'.
'P - Q' means 'P is father of Q'.

18. In the expression 'K + H - P ? Q', what will come in place of ? if Q is mother of K?

(a) +
(b) -
(c) ÷
(d) ×
(e) None of these

19. Which of the following relation is true with regard to expression 'B ÷ P × Z - K + O'?

(a) P is brother of O
(b) B is daughter-in-law of K
(c) B is daughter-in-law of O
(e) O is daughter of Z
(e) None of these

20. Which of the following pairs represent the first cousins in the expressions - 'L ÷ V - J + P' and 'S × A - D + F - E + K' - if it is given that A is the sister of J?

(a) LP
(b) SP
(c) SK
(d) SF
(e) Cannot be determined

DIRECTIONS(Qs.(21-25): Study the given information carefully and answer the questions that follow:

• Eight friends - P, Q, R, S, T, U, V and W - are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them likes different cricketers - Kohli, Rohit, Dhawan, Smith, Warner, Root, Gayle and Nehra.
• There are two persons between those two persons who like Kohli and Rohit and neither of them sits opposite P. R and V are immediate neighbours and neither of them likes Nehra or Rohit. P, who likes Gayle, sits second to the right of the girl who likes Nehra. Q and T neither like Nehra nor sit adjacent to P. T, who likes Rohit, sits second to the left of V, who likes Smith. R does not like Kohli.
• The immediate neighbour of T faces R, who sits third to the left of the one who likes Gayle. U does not like Nehra. Both S and W do not like Kohli and Dhawan. Q likes Root while S likes Warner. Q is not an immediate neighbour of P.

21. Which of the following is the favourite cricketer of P?

(a) Warner
(b) Kohli
(c) Dhawan
(d) Gayle
(e) None of these

22. Dhawan is the favourite cricketer of which of the following?

(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) None of these

23. Who among the following is exactly between Q and S?

(a) R
(b) U
(c) V
(d) T
(e) None of these

24. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?

(a) V- Smith
(b) P - Gayle
(c) Q - Kohli
(d) R - Dhawan
(e) S - Warner

25. Who is sitting opposite to the person who likes Nehra?

(a) Q
(b) T
(c) P
(d) R
(e) None of these

DIRECTIONS (26-30): Study the following information carefully to answer the given questions

• Gopi, Nithya, Shilpa, Renu, Gowtham, Priya, Prasanth and Sridhar are sitting around a square table in such a waythat four of them sit at four corners of the square while four sit in the middleof each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centrewhile those who sit in the middle of the sides face outside.
• Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. Shilpa sits second to the left of Prasanth. Prasanth sits in the middle of one of the sides. Gopi sits fourth tothe right of his wife and his wife is not an immediate neighbour of Shilpa or Prasanth.
• Nithya sits third to right of her husband. Nithya does not sit at any of the corners. Only Renu sits between Nithya and Sridhar. Sridhar is the husband of Shilpa. Gowtham is a male.

26. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?

(a) No two males are immediate neighbours of each other
(b) Prasanth and Sridhar do not face each other in the seating arrangement
(c) Gowtham and Renu are immediate neighbours of each other
(d) Priyasits diagonally opposite to Gowtham
(e) Gowtham sits in the centre of one of the sides of the square table

27. Who amongst the following is Nithya's husband?

(a) Gopi
(b) Prasanth
(c) Gowtham
(d) Priya
(e) Cannot be determined

28. How many people sit between Nithya and Gopi when counted in anti-clockwise direction from Nithya?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

29. Who amongst the following is the wife of Gopi?

(a) Renu
(b) Priya
(c) Nithya
(d) Shilpa
(e) Cannot be determined

30. What is the position of Gowtham with respect to Gopi?

(a) Immediately to the left
(b) Second to the left
(c) Third to the right
(d) Immediately to the right
(e) Second to the right

DIRECTIONS(31-35): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Six friends - Arun, Sathish, Yogesh, Ganesh, Peter and Hemanth are studying six different specialisations of engineering which are - metallurgy,telecommunication, software, mechanical, electrical and hardware notnecessarily in the same order. Each one likes a different sport - hockey, cricket,swimming, football, badminton and tennis again not in the same order. Ganesh is not studying hardware Peter is studying software and likeshockey. Yogesh likes swimming and is not studying hardware. The one wholikes football is studying electrical. Hemanth is studying mechanical anddoes not like tennis. The one who likes badminton is studying telecommunication. Arun and Sathish do not like badminton. Arun doesnot like tennis.

31. Which specialisation is Sathish studying?

(a) Metallurgy
(b) Mechanical
(c) Hardware
(d) Electrical
(e) None of these

32. Which sport does Arun like?

(a) Football
(b) Cricket
(c) Hockey
(d) Cannot be determined
(d) None of these

33. Which of the following person-specialization combination is correct according to the given information?

(a) Ganesh-Hardware
(b) Sathish-Electrical
(c) Yogesh-Metallurgy
(d) Hemanth-Software
(e) None is correct

34. If all six friends are asked to sit in a straight line,facing north, in an alphabetical order (according to their names), from left to right, then who will be to the immediate left of the one studying electrical?

(a) The one who likes badminton
(b) The one who is studying telecommunication
(c) The one who is studying hardware
(d) The one who likes hockey
(e) None of these

35. If all six friends are asked to sit in a straight line, facing north, in an alphabetical order (according to their names), from left to right, then which of the following combinations will represent the favourite sport ofthe immediate neighbours of Peter?

(a) Badminton - Football
(b) Cricket-Tennis
(c) Cricket-Football
(d) Tennis - Football
(e) Cricket - Badminton

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(a). 2(e). 3(a). 4(c). 5(e). 6(d). 7(b). 8(e). 9(b). 10(b). 11(b). 12(b). 13(a). 14(c). 15(a). 16(c). 17(c). 18(e). 19(c). 20(b). 21(d). 22(c). 23(d). 24(c). 25(b). 26(d). 27(c). 28(c). 29(a). 30(e). 31(c). 32(a). 33(e). 34(e). 35(b).