(Download) Andhra Bank Probationary Officers Recruitment Solved Paper: 2008

Andhra bank

Andhra Bank Probationary Officers Exam:  2008

General Awareness

1. Who amongst the following does not belong to political party which is normally referred as left front?
(A) Prakash Karat
(B) A.B.Bardhan
(C) D.Raju
(D) T.J.Chandrachoodan
(E) M.Veerappa Moily
Ans:(E) M.Veerappa Moily is a congress leader.


2. Sujat and Balsara villages were in news recently as breach in main Narmada Canal made them flooded. Both these villages are in which of the following States?(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans:(C)

3. As per the estimates given by the Asian Development Bank (ADB) the Indian Economy will grow at which of the following rates in 2008 ?
(A) 7%
(B) 7.5%
(C) 8%
(D) 8.5%
(E) None of these
Ans:(C)

4. Which of the following is NOT one of the recommendations of the committee setup on Financial Sector Reforms under the ChairmAns:hip of Raghuram G.Rajan ?
(1) Give more freedoms to banks to setup branches and ATMS anywhere
(2) Setup an office of financial ombudsmen
(3) All deposits taking institutions should be free from the supervision of the RBI
(A) Only 1
(B) only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) Only 2 & 3
Ans:(A)

5. The Govt. of which of the following States has formed a Fisherman Debt Commission and a moratorium has been placed on proceedings relating to all debts incured by poor fisherman from banks and cooperatives ?
(A) West Bengal
(B) Keral
(C) Orissa
(D) Karnataka
(E) None of these
Ans:(B)

6. Federal Reserves is the Central Bank of ___
(A) Britain
(B) U.S.A.
(C) Japan
(D) Canada
(E) China
Ans:(B)

7. Which of the following was the issue over which one section of the UPA withdrew its support and Union Govt. headed by Dr. Man Mohan Singh was required to prove its majority in the Lok Sabha ?
(1) Inflation , which was on a rise consistently for some time
(2) Reservations of Gurjarrs in Govt. jobs
(3) Nuclear deal with USA
(A) Only 1
(B) only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) Only 2 & 3
Ans:(C)

8. As a gesture to promote denuclearization and also to end nuclear arms programme the cooling tower of a nuclear complex situated in "Youngbyon" was demolished recently. This nuclear complex is in which of the following countries ?
(A) South Korea
(B) Iran
(C) China
(D) North Korea
(E) None of these
Ans:(D)

9. The Reserve Bank of India (RBI) keeps on modifying various rates / ratios to keep the flow of liquidity in the market in a balanced situation . Which of the following rates/ratios/indexes is NOT directly controlled by the RBI ?
(A) Cash Reserve Ratio (CRR)
(B) Bank Rate
(C) Repo Rate
(D) Reserve Repo Rate
(E) Wholesale Price Index (WPI)
Ans:(E)

10. China has signed an agreement with which of the following countries, which will help both the parties to make the East China Sea "a sea of peace, co-operation and friendship" ?
(A) North Korea
(B) South Korea
(C) Japan
(D) Russia
(E) All of these
Ans:(C)

Buy Printed Study Material for IBPS, SBI Exams

Join Online Coaching for IBPS, SBI Exams

>>Go Back To Main Page

 


Get Daily Study Material via Email.