(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2014 "Held on: 1-11-2014" ::COMPUTER KNOWLEDGE::

IBPS logo


(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2014 "Held on: 1-11-2014"

::COMPUTER KNOWLEDGE::


1. In computer, what are the .xls, .doc. are

(a) File names
(b) Extensions
(c) Viruses
(d) Binary files
(e) None of these

2. What is the shortcut key to insert new document?

(a) ctrl+a
(b) ctrl+n
(c) ctrl+s
(d) ctrl+d
(e) None of these

3. What is the full form of LAN?

(a) Local Area Network
(b) Land Area Network
(c) Long Area Network
(d) Line Area Network
(e) None of these

4. Hard copy is a term used to describe...?

(a) Printed output
(b) Writing on a hard board
(b) Storing information on the hard disk
(c) All of the above
(d) None of these

5. The operating system is also called the ______ between the user and the computer.

(a) interrelate
(b) interface
(c) interference
(d) intermediate
(e) None of these

6. If a computer is constantly rebooting itself, what is most commonly the problem?

(a) Insufficient Power-Supply Unit
(b) Bad Sectors on Hard Drive
(c) Processor Overheating
(d) Defective/Bad Memory
(d) None of these

7. Networks are monitored by security personnel and supervised by __________ who set(s) up accounts and passwords for authorized network users.

(a) IT managers
(b) the government
(c) network administrators
(d) password administrators
(e) None of these

8. What is a benefit of networking your computer with other computers?

(a) Increase in the computer’s speed
(b) Sharing of cables to cut down on expenses and clutter
(c) You have another computer if yours has a breakdown
(d) Increase in the speed of the network
(e) Sharing of resources to cut down on the amount of equipment needed

9. In a synchronous modem, the digital-to-analog converter transmits signal to the___________.

(a) equalizer
(b) modulator
(c) demodulator
(d) terminal
(e) None of these

10. The term “host” with respect to the internet, means __________.

(a) A computer that is a stand along computer
(b) A computer that is connected to the Internet
(c) A computer reserved for use by the host
(d) A large collection of computers
(e) Hyperlink

Printed Study Material for IBPS PO Exam

11. Which of the following operations is safe if an e-mail from an unknown sender is received?

(a) Open it to know about the sender and answer it.
(b) Delete it after opening it.
(c) Delete it without opening it.
(d) Open it and try to find who the sender is.
(e) None of these

12. Letters, numbers and symbols found on a keyboard are –

(a) Icon
(b) Screen
(c) Keys
(d) Menu
(e) None of these

13. Capital letters on a keyboard are referred to as –

(a) caps lock key
(b) grownups
(c) big guys
(d) upper case letters
(e) None of these

14. A symbol on the screen that represents a disk, document or program that you can select –

(a) keys
(b) caps
(c) icon
(d) monitor
(e) None of these

15. To insert a copy of the clipboard contents, whatever was last cut or copied at the insertion point.

(a) paste
(b) stick in
(c) fit in
(d) push in
(e) None of these

16. Documentation of computer program is important so that

(a) users can learn how to use the program
(b) other programmers can know how to maintain the program
(c) the programmer can see why the code is written that way while hunting for sources of error
(d) All of the above
(e) None of the above

17. A program that enables you to perform calculations involving rows and columns of numbers is called a __________.

(a) spreadsheet program
(b) word processor
(c) graphics package
(d) window
(e) None of the above

18. What does the data dictionary identify?

(a) Field names
(b) Field types
(c) Field formates
(d) All of the above
(e) None of these

19. Which is one function of a database management system (DBMS)?

(a) Ensuring usability
(b) Identifying what a user needs
(c) Deciding what to do with legacy systems
(d) Preventing errors arising, while enabling multiple, simultaneous users
(e) None of these

20. A relation (from the relational database model) consists of a set of tuples, which implies that

(a) relational model supports multi-valued attributes whose values can be represented in sets.
(b) for any two tuples, the values associated with all of their attributes may be the same.
(c) for any two tuples, the value associated with one or more of their attributes must differ.
(d) all tuples in particular relation may have different attributes.
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(b). 2(b). 3(a). 4(a). 5(b). 6(a). 7(c). 8(e). 9(b). 10(b). 11(c). 12(c). 13(a). 14(c). 15(a). 16(d). 17(a). 18(d). 19(d). 20(c).