(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015" ::GENERAL AWARENESS::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015"

::GENERAL AWARENESS::

1. Which is the highest populated state of India?

(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Maharashtra
(e) Haryana

2. Who is the head of the panel formed RBI to look into parameters for urban co-operative banks recently?

(a) Bimal Jalan
(b) R Gandhi
(c) Urijit Patel
(d) YV Reddy
(e) None of these

3. Which banks have been designated as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)?

(a) ICICI& SBI
(b) PNB & SBI
(c) HDFC & SBI
(d) ICICI & PNB
(e) None of these

4. Bhakti Sharma, who is in news recently associated with which sports?

(a) Swimming
(b) Tennis
(c) Badminton
(d) Volley Ball
(e) None of these

5. Consider the following statements:

A. Yog Guru Baba Ramdev was appointed as state brand ambassador of Haryana Government
B. It was announced by Minister of Sports and Health of Haryana, Anil Vij
C. Haryana Govt took this decision as it want to promote yoga and ayurveda in Haryana State

(a) Only C
(b) Both A and C
(c) Both A and B
(d) All A, B, C
(e) None of these

6. Frank Tyson was a cricketer from which country?

(a) New Zeland
(b) England
(c) West Indies
(d) South Africa
(e) None of these

7. What is the full form of NBFC as used in the financial sector?

(a) New Banking Finance Company
(b) National Banking & Finance Corporation
(c) Non Business Fund Company
(d) New Business Finance & Credit
(e) None of these

8. Which of the following fund transfer mechanisms, can be moved from one bank to another and where transaction is settled instantly without being bunched with any other
transaction?

(a) RTGS
(b) NEFT
(c) TT
(d) EFT
(e) MT

9. Lima is the capital of.

(a) Brazil
(b) Peru
(c) Ecuador
(d) Colombia
(e) None of these

10. Where is Buxa National Park located?

(a) Odisha
(b) West Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
(e) Rajasthan

11. English Stephen Constantine has been appointed as the head coach of Indian men's ____________ team.

(a) Hockey
(b) Cricket
(c) Football
(d) Badminton
(e) None of these

12. Banking ombudsmen is appointed by.

(a) SBI
(b) Indian Government
(c) RBI
(d) President
(e) Prime minister

13. Which committee framed the RRB Act?

(a) Narsimham Committee
(b) Ashok Mehta Committee
(c) Sachar Committee
(d) Shah Nawaz Committee
(e) None of these

14. Ravindra Jain who passed recently was a.

(a) Politician
(b) Singer
(c) Author
(d) Music Composer
(e) None of these

15. Base rate is the rate below which no bank can allow their lending to anyone. Who set up this base rate for banks?

(a) Individual Banks Boards (Correct Answer)
(b) Ministry of Commerce
(c) Ministry of Finance
(d) RBI
(e) Interest Rate Commission of India

16. Where is the Head-quarter of Indian Bank?

(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad

17. Many a times, we read in newspaper that the RBI has revised certain rates/ratios under LAF. What is full form of LAF?

(a) Legal Adjustment Facility
(b) Liquidity Adjustment Facility
(c) Longterm Achievement Facility
(d) Legal Adjustment Formality
(e) None of these

18. What is KVP lock period?

(a) 36 Months
(b) 48 Months
(c) 24Months
(d) 30 Months
(e) 40 Months

19. Which of the following statement is true about the Competition Commission?

1. The Competition has been established to prevent practices which do not support healthy business competition.
2. The Commission will have five members including the chairman
3. The Commission has to ensure that the financial operation of any business entity does not get concentrated in the hands of few people.

(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) All of them
(e) None of them

20. What is the cost of Delhi National Memorial Cost?

(a) 100 crore
(b) 1000 crore
(c) 500 crore
(d) 250 crore
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

21. RuPay is launched by.

(a) RBI
(b) Finance Ministry
(c) SBI
(d) NPCI
(e) None of these

22. The __________ committee on minimum alternate tax (MAT) has recommended to the finance ministry that the levy shouldn't be imposed for the period preceding Apr
1, 2015.

(a) Altamas Kabir
(b) HL Dattu
(c) AP Shah
(d) Rajendra Mal Lodha
(e) Mukul Mudgal

23. India got its first private bank in 11 years as the Bandhan Bank commenced operations on 23 Aug with 501 branches. What is the punch line of the bank?

(a) Apna Bhala, Aapki Bhalai
(b) Aapka Bhala, Sabki Bhalai
(c) Banking the Unbanked
(d) Khayal Aapka
(e) None of these

24. Where is BIS (Bank for International Settlements) located?

(a) Switzerland
(b) USA
(c) UK
(d) India
(e) None of these

25. Who won the 100m gold at World Championships 2015 held in Beijing on 23 Aug?

(a) Su Bingtian
(b) Usain Bolt
(c) Andre de Grassse
(d) Trayvon Bromell
(e) Justin Gatlin

26. Where is the headquarters of Central bank of India located?

(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Bangalore
(e) None of these

27. Which IT firm in India has unveiled three new service lines called Aikido, a combination of three words - Ai, Ki and Do, which in Japanese mean combining, spirit and
path/way?

(a) Wipro
(b) TCS
(c) Infosys
(d) Tech Mahindra
(e) HCL

28. The __________ committee on minimum alternate tax (MAT) has recommended to the finance ministry that the levy shouldn't be imposed for the period preceding Apr
1, 2015.

(a) Altamas Kabir
(b) HL Dattu
(c) AP Shah
(d) Rajendra Mal Lodha
(e) Mukul Mudgal

29. Bad advances of a bank are called.

(a) standard accounts
(b) book debt
(c) non performing assets
(d) out of order account
(e) overdrawn accounts

30. 'FLASHremit' service to offer an instant bank transfer service to the Indians residing in the Gulf nation has been launched by which bank in association with UAE exchange?

(a) HDFC bank
(b) SBI
(c) Axis bank
(d) ICICI bank
(e) None of these

31. Betla national park is located at?

(a) Jharkhand
(b) West Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) None of these

32. Federal Reserve is the Central Bank of which country?

(a) France
(b) China
(c) Germany
(d)United States of America
(e) None of these

33. Who is the author of the book "India Shastra: Reflection of the Nation in Our Time"?

(a) Arvind Kejriwal
(b) Manmohan Singh
(c) Shashi Tharoor
(d) LK Advani
(e) none of these

34. Which film got most of the awards in BAFTA Awards 2015?

(a) Birdman
(b) The Grand Budapest Hotel
(c) The Imitation Game
(d) The Theory of Every Thing
(e) Boyhood

35. What is India's ranking in World Press Freedom Index (WPFI) 2015?

(a) 96th
(b) 121st
(c) 136th
(d) 145th
(e) 130th

36. Which committee was constituted for recommendations on bringing reforms in central public sector enterprises (CPSEs)?

(a) Roongta committee
(b) Mathur Committee
(c) Vishwanathan committee
(d) Madhava Menon committee
(e) None of these

37. Who has been conferred with Khushwant Singh Memorial Prize for Poetry?

(a) Keki N. Daruwalla
(b) Joy Goswami
(c) Ranjit Hoskote
(d) Arundhathi Subramaniam
(e) None of these

38. –––––––– signed 50:50 Joint Venture for TV Commerce with DEN Network.

(a) Flipkart
(b) Snapdeal
(c) Myntra
(d) Ebay
(e) Olx

39. Many a times, we read about Special Drawing Right (SDR) in newspapers. As per its definition, SDR is a monetary unit of the reserve assets of which of the following organizations/agencies?

(a) World Bank.
(b) International Monetary Funds (IMF)
(c) Asian Development Bank.
(d) Reserve Bank of India.
(e) None of these.

40. Nationalizations of banks aimed at all of the following except.

(a) Provision of adequate credit for agriculture, SME & Exports.
(b) Removal of control by a few capitalists.
(c) provision of credit to big industries only.
(d) Access of banking to masses.
(e) Encouragement of a new class of entrepreneurs.

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(b). 2(b). 3(a). 4(a). 5(d). 6(b). 7(b). 8(a). 9(b). 10(b). 11(c). 12(c). 13(a). 14(d). 15(a). 16(a). 17(a). 18(d). 19(d). 20(c). 21(d). 22(c). 23(b). 24(a). 25(b). 26(b). 27(c). 28(c). 29(c). 30(d). 31(a). 32(d). 33(c). 34(e). 35(c). 36(a). 37(d). 38(b). 39(b). 40(c).