(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016" ::QUANTITATIVE APTITUDE::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016"

::QUANTITATIVE APTITUDE::

1. Ankita borrows ` 7000 at simple Interest from a lender. At the end of 3 years, she again borrows ` 3000 and settled that amount after paying ` 4615 as interest after 8 years
from the time she made the first borrowing. What is the rate of interest?

(a) 5.5%
(b) 9.5%
(c) 7.5%
(d) 6.5%
(e) None of the Above

2. The difference between compound interest compounded every 6 months and simple interest after 2 years is 248.10. The rate of interest is 10 percent. Find the sum

(a) 12000
(b) 14000
(c) 16000
(d) 18000
(e) None of these

3. Deepak found that he had made a loss of 10% while selling his smartphone. He also found that had he sold it for ` 50 more, he would have made a profit of 5%. The initial loss was what percentage of the profit earned, had he sold the smartphone for a 5% profit ?

(a) 100%
(b) 200%
(c) 75%
(d) 85%
(e) None of the Above

4. An inspector is 228 meter behind the thief. The inspector runs 42 meters and the thief runs 30 meters in a minute. In what time will the inspector catch the thief?

(a) 19 minutes
(b) 20 minutes
(c) 18 minutes
(d) 21 minutes
(e) None of these

5. Ashok can row upstream at 8 kmph and downstream at 12 kmph.What is the speed of the stream ?

(a) 6 km/hr
(b) 3 km/h
(c) 2 km/hr
(d) 4 km/hr
(e) 4.5 km/hr

6. James' present age is 2/7th of his father's present age. James' brother is three year older to James. The respective ratio between present ages of James' father and James' brother is 14:5. What is the present age of James?

(a) 12 years
(b) 23 years
(c) 19 years
(d) 27 years
(e) 13 years

7. The average value of property of Agil, Mugilan and Anitha is `130cr. The Property of Agil is 20cr greater than the property value of Mugilan and Anitha property value is
50cr greater than the Agil property value. The value of property of Anitha is

(a) 120 cr
(b) 170 cr
(c) 100 cr
(d) 150 cr
(e) None of these

8. A and B can do a piece of work in 24 and 30 days respectively. Both started the work and worked for 6 days. Then B leaves the work and C joins and the remaining work
is completed by A and C together in 11 days. Find the days in which C alone can do the work

(a) 80
(b) 100
(c) 120
(d) 130
(e) None of these

9. Three pipe P, Q and R can fill a tank in 12 minutes, 18 minutes and 24 minutes respectively. The pipe R is closed 12 minutes before the tank is filled. In what time the tank is full?

10. A company reduces his employee in the ratio 14 : 12 and increases their wages in the ratio 16:18. Determine whether the bill of wages increases or not and in what ratio.

(a) Decreases, 28: 27
(b) Increases, 27:28
(c) Decreases, 29:28
(d) Increases, 28:29
(e) None of these

11. A slice from a circular pizza of diameter 14 inches is cut in a such a way that each slice of pizza has a central angle of 45°. What is the area of each slice of Pizza(in square inches)?

(a) 16.25
(b) 19.25
(c) 18.25
(d) 17.25
(e) None of the Above

12. 8 litres are drawn from a flask containing milk and then filled with water. The operation is performed 3 more times. The ratio of the quantity of milk left and total solution is 81/625. How much milk the flask initially holds?

(a) 10 ltr
(b) 20 ltr
(c) 30 ltr
(d) 40 ltr
(e) None of these

13. Two persons A and B invested in a business with 115000 and 75000 rupees respectively. They agree that 40% of the profit should be divided equally among them and rest is divided between them according to their investment. If A got 500 rupee more than B, then the total profit is.

(a) 3599.34
(b) 699.34
(c) 3958.34
(d) 999.34
(e) None of these

14. The ratio of the monthly salaries of A and B is in the ratio 5 : 16 and that of B and C is in the ratio 17 : 18. Find the monthly income of C if the total of their monthly salary is ` 1,87,450.

(a) ` 66,240
(b) ` 72,100
(c) ` 62,200
(d) ` 65,800
(e) ` 60,300

15. Pipes A and B can fill a cistern in 15 hours together. But if these pipes operate separately A takes 40 hours less than B to fill the tank. In how many hours the pipe A will fill the cistern working alone?

(a) 60
(b) 20
(c) 40
(d) 15
(e) 25

DIRECTIONS (Qs. 16-20) : In these questions, a number series is given. Find out the missing number.

16. 20 39 74 ? 262 499

(a) 146
(b) 169
(c) 166
(d) 139
(e) 129

17. 14 8 6 6 7 ?

(a) 6.5
(b) 7.5
(c) 8.5
(d) 9.5
(e) None of these

18. 6 13 20 65 256 ?

(a) 1283
(b) 1756
(c) 2786
(d) 2686
(e) None of these

19. 14 6 4 4 8 ?

(a) 26
(b) 32
(c) 46
(d) 27
(e) None of these

20. 6 16 45 184 917 ?

(a) 5506
(b) 4756
(c) 5786
(d) 5686
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 21-25) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer.

(a) x > y
(b) x < y
(c) x y
(d) x ≥ y
(e) x = y or relation cannot be established

22. 5x + 2y = 31
3x + 7y = 36

(a) x > y
(b) x < y
(c) x y
(d) x≥ y
(e) x = y or relation cannot be established

23. 7x + 6y + 4z = 122
4x + 5y + 3z = 88
9x + 2y + z = 78

(a) x < y = z
(b) x ≥ y < z
(c) x < y > z
(d) x = y > z
(e) x = y = z or relation cannot be established

24. 4x + 2y =8.5, 2x + 4y = 9.5

(a) x > y
(b) x < y
(c) x y
(d) x ≥ y
(e) x = y or relation cannot be established

25. I. 56×2 + 37x + 6 = 0
II. 66y2 – 13y – 4 = 0

(a) if x y
(b) if x > y
(c) if x < y
(d) if x ≥ y
(e) if the relation between x and y cannot be established.

Printed Study Material for IBPS PO Exam

DIRECTIONS (Qs. 26-30) : What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

(a) 5600
(b) 6550
(c) 6552
(d) 5662
(e) 5500

27 (0.0144)1/2 + (2.5)2 = ?

(a) 5
(b) 11
(c) 6
(d) 9
(e) 10

28. 276.75 + 4% of 678 + 0.0169 = ?

(a) 304
(b) 124
(c) 122
(d) 228
(e) None of these

29. 6(7/11) × 5(4/9) ÷ 9(1/4) = ?

(a) 21
(b) 13
(c) 9
(d) 4
(e) None of these

30. 56% of 4356 = 76% of 564 + ?

(a) 1789
(b) 2100
(c) 2500
(d) 2011
(e) None of these

31. A five digit number is formed with the digits 0,1,2,3 and 4 without repetition. Find the chance that the number is divisible by 5.

(a) 3/5
(b) 1/5
(c) 2/5
(d) 4/5
(e) None of these

32. A box contains 5 green, 4 yellow and 3 white marbles. Three marbles are drawn at random. What is the probability that they are not of the same colour ?

(a) 40/44
(b) 44/41
(c) 41/44
(d) 40/39
(e) 44/39

33. Out of 6 green ball, 4 blue ball, in how many ways we select one or more balls ?

(a) 42
(b) 34
(c) 31
(d) 22
(e) None of these

34. From a pack of 52 cards, 3 cards are drawn together at random, What is the probability of both the cards are king?

(e) None of these

35. 16 persons are participated in a party. In how many different ways can they host the seat in a circular table, if the 2 particular persons are to be seated on either side of the host?

(a) 16! × 2
(b) 14! × 2
(c) 18! × 2
(d) 14!
(e) 14! × 3

DIRECTIONS (Qs. 36-40) : Study the following graph to answer the given questions

36. What is the ratio between the Female population of state UP and the male population of M?

(a) 60 : 95
(b) 80 : 117
(c) 85 : 112
(d) 45 : 77
(e) None of these

37. What is the total population of State J & K ?

(a) 11.55 lak
(b) 10.65 lak
(c) 10.55 lak
(d) 9.78 lak
(e) None of these

38. Find the difference between Male population and Female population in the state WB ?

(a) 5.76 lak
(b) 4.67 lak
(c) 3.69 lak
(d) 3.96 lak
(e) None of these

39. Find the average number of males in all the 7 states ?

(a) 5 lak
(b) 6 lak
(c) 5.57 lak
(d) 6.57 lak
(e) None of these

40. The angle corresponding to the female population in the states AP and M ?

(a) 56.9 degree
(b) 76.5 degree
(c) 48.6 degree
(d) 68.4 degree
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 41-45) : Study the following graph carefully to answer the given Questions

41. What is the difference between the no of players participating in Football in the year 2012 and the no of players participating in Cricket in the year 2015 ?

(a) 1000
(b) 2000
(c) 2200
(d) 1700
(e) 1800

42. The total no of players who participated in all the 3 sports together in the year 2014 was What % of the total no of players who participated in Tennis over all the years together (approx) ?

(a) 50%
(b) 45%
(c) 47%
(d) 53%
(e) 52%

43. What was the average no of players who participated in Football over all the years together ?

(a) 11417
(b) 11490
(c) 12476
(d) 10976
(e) 10990

44. What was the % decrease in the no of players participating in Cricket in the year 2003 as compared to that in the year 2001 ?

(a) 45%
(b) 35%
(c) 25%
(d) None of these
(e) 47%

45. Find the ratio between the no of students participated in Cricket & Football in 2001 to the total no of students participated in Cricket and Tennis in 2004 ?

(a) 20 : 17
(b) 65 : 63
(c) 60 : 43
(d) 55 : 52
(e) 52 : 55

DIRECTIONS (Qs. 46-50) : Study the following information to answer the given questions

46. What is the ratio of total number of staff in ECE,EEE to the total no of students in CSE and IT ?

(a) 14:1
(b) 1:14
(c) 1:12
(d) 1:17
(e) None of these

47. The total no of male staff in IT and EIE is what % of the total number of staff in these 2 dept ?

(a) 44.5%
(b) 45.7%
(c) 47.5%
(d) 45.00%
(e) None of these

48 Total no of female students in CSE is what % more than the male students in the same Dept ?

(a) 44.45%
(b) 40.76%
(c) 40.75%
(d) 40.66%
(e) None of these

49. Find the number of female students in ME dept ?

(a) 850
(b) 650
(c) 150
(d) 750
(e) None of these

50 Find the average of total no of staff in all the dept ?

(a) 103.8
(b) 108.3
(c) 108.2
(d) 108
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(d), 2(a), 3(a), 4(c), 5(e), 6(b), 7(e), 8(d), 9(a), 10(a), 11(b), 12(b), 13(a), 14(d), 15(d), 16(b), 17(a), 18(c), 19(b), 20(a), 21(d), 22(d), 23(b), 24(c), 25(a), 26(a), 27(a), 28(b), 29(e), 30(e), 31(c), 32(e), 33(d), 34(c), 35(a), 36(c), 37(b), 38(c), 39(e), 40(d), 41(c), 42(c), 43(d), 44(a), 45(d), 46(a), 47(b), 48(c), 49(e), 50(b).