(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 16-10-2016" ::QUANTITATIVE APTITUDE::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 16-10-2016"

::QUANTITATIVE APTITUDE::

1. Vikram invests some money in three different schemes for 4 years, 8 years and 12 years at 10%, 15% and 20% Simple Interest respectively. At the completion of each scheme, he gets the same interest. The ratio of his investments is

(a) 6 : 2 : 1
(b) 5 : 2 : 1
(c) 5 : 2 : 3
(d) 5 : 2 : 7
(e) None of these

2. A sum of `3903 is divided between P and Q such that the share of P at the end of 8 years is equal to the share of Q after 10 years. Find the share of P if rate of interest is 4% compounded annually.

(a) 2012
(b) 2029
(c) 2028
(d) 2081
(e) None of these

3. Shopkeeper purchased some goods for `900 and sold onethird of the goods at a loss of what 12%, then at gain % should the remainder goods he sold to gain 18% profit on the whole transaction ?

(a) 31%
(b) 26%
(c) 33%
(d) 18%
(e) None of these

4. A truck covers a distance of 376 km at a certain speed in 8 hours. How much time would a car take at an average speed which is 18 kmph more than that of the speed of the truck to cover a distance which is 14 km more than that travelled by the truck ?

(a) 6 hours
(b) 5 hours
(c) 7 hours
(d) 8 hours
(e) 7.5 hours

5. Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:

(a) 58 sec
(b) 50 sec
(c) 48 sec
(d) 56 sec
(e) None of these

6. James' father was 30 years old when he was born. His mother's age was 24 when his sister who is 5 years younger to him, was born. What is the difference between the age of James' father and mother?

(a) 8
(b) 10
(c) 6
(d) 11
(e) 9

7. The average monthly expenditure of Mr. Ravi's family for the first three months is `2,750, for the next three months is `2,940 and for the last three months `3,150. If his family saves `4980 for nine months, find the average monthly income of the family for the 9 months?

(a) `3800
(b) `3500
(c) `3400
(d) `4200
(e) `4500

8. A and B undertake to complete a piece of work for Rupees 1200. A can do it in 8 days, B can do it in 12 days and with the help of C they complete the work in 4 days. Find the share of C?

(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400
(e) None of these

9. Three pipes A, B, and C can fill the tank in 10 hours, 20 hours and 40 hours respectively. In the beginning all of them are opened simultaneously. After 2 hours, tap C is closed and A and B are kept running. After the 4th hour, tap B is also closed. The remaining work is done by tap A alone. What is the percentage of the work done by tap A alone?

(a) 30 %
(b) 35 %
(c) 45 %
(d) 50 %
(e) None of these

10. In a school the number of boys and girls are in the ratio of 4:7. If the number of boys are increased by 25% and the number of girls are increased by 15%. What will be the new ratio of number of boys to that of girls?

(a) 100:131
(b) 100:151
(c) 100:161
(d) 100:181
(e) None of these

DIRECTIONS (11-15) : In these questions, a number series is given. Find out the missing number.

11. 279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?

(a) 60
(b) 66
(c) 46
(d) 26
(e) 36

12. 139, 142, 133, 160, 79, ?

(a) 326
(b) 322
(c) 331
(d) 340
(e) 355

13. 164, 40, ?, 43, 188

(a) 224
(b) 68
(c) 90
(d) 176
(e) None of these

14. 96, 320, 800, 1600, ?

(a) 640
(b) 2666.7
(c) 2500
(d) 2400
(e) None of these

15. 6 4 6 12 22 ?

(a) 26
(b) 36
(c) 86
(d) 66
(e) 46

Printed Study Material for IBPS PO Exam

DIRECTIONS (16-20) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer

(a) x > y
(b) x < y
(c) x ³ y
(d) x £ y
(e) x = y or relation cannot be established

16. x² + 30x + 221 = 0
y² - 53y + 196 = 0

17. 2x² - 9x + 10 = 0
y² - 18y + 72 = 0

18. x(35 - x) = 124
y(2y + 3) = 90

19. 1/(x - 3) + 1/(x + 5) = 1/3
(y + 2)(27 - y) = 210

20. 36x + 64 = 0
81y + (4)2 = 0

DIRECTIONS (21-25) : What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

21. 25.675% of 1321 + 64.328% of 4001= ?

(a) 2912
(b) 3016
(c) 3126
(d) 3254
(e) 3348

22. 8(2/7) + 30% of 60 + 10(5/9) = ?

(a) 32
(b) 34
(c) 37
(d) 44
(e) 41

23. 46% of ? = 46916

(a) 101993.3
(b) 101991.3
(c) 101993.1
(d) 101993.2
(e) None of these

24. [(729)1/2 + (0.0016)1/2 ]/8 of 134.567 = ?

(a) 451
(b) 453
(c) 455
(d) 456
(e) 457

25. 299 ÷ 12 × 13.95 + ? = 252

(a) 277
(b) 270
(c) 287
(d) 275
(e) None of these

DIRECTIONS (26-30) : The graph below shows the end of the month market values of 4 shares for the period from January to June. Answer the following questions based on this graph

26. Which share showed the greatest percentage increase in market value in any month during the entire period?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) Both a and b

27. In which month was the greatest absolute change in market value for any share recorded?

(a) March
(b) April
(c) May
(d) June
(e) Feb

28. In which month was the greatest percentage increase in market value for any share recorded?

(a) February
(b) March
(c) April
(d) May
(e) June

29. An individual wishes to sell 1 share of C and 1 share of D to buy 1 share of A at the end of a month. At which month-end would the individual's loss from this decision, due to share value changes, be the most?

(a) February
(b) March
(c) April
(d) June
(e) Jan

30. An individual decides to sell 1 share of C and 1 share of D to buy 1 share of A at the end of the month. What can be the individual's greatest gain from this decision, due to share value changes?

(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) none
(e) 20

DIRECTION (31-35): Study the following graph carefully to answer the questions given below

31. What is the average number of units produce by all companies together ?(approx)

(a) 700
(b) 720
(c) 733
(d) 740
(e) 750

32. Which company had the lowest percentage of sales with respect to its production ?

(a) Company A
(b) Company B
(c) Company C
(d) Company D
(e) Company E

33. What is the ratio of the total production of the company B and C together to the total sales of the same companies ?

(a) 4:5
(b) 5:4
(c) 5:2
(d) 2:3
(e) None of these

34. The total unit sold by D, E, F together is approximately what percentage of the total units produced by these companies ?

(a) 72%
(b) 72.12%
(c) 72.22%
(d) 72.72%
(e) 73.67%

35. What is the ratio of total production of all the companies to the total sales of all the companies ?

(a) 4:3
(b) 3:4
(c) 3:2
(d) 2:3
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(a). 2(c). 3(c). 4(a). 5(c). 6(d). 7(b). 8(b). 9(b). 10(c). 11(e). 12(b). 13(d). 14(b). 15(b). 16(b). 17(b). 18(e). 19(b). 20(a). 21(a). 22(b). 23(c). 24(a). 25(d). 26(d). 27(a). 28(a). 29(d). 30(a). 31(c). 32(c). 33(b). 34(d). 35(a).