(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2014 "Held on: 1-11-2014" ::QUANTITATIVE APTITUDE::

IBPS logo


(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2014 "Held on: 1-11-2014"

::QUANTITATIVE APTITUDE::


1. Three containers A, B and C are having mixtures of milk and water in the ratio 1 : 5, 3 : 5 and 5 : 7, respectively. If the capacities of the containers are in the ratio 5 : 4 : 5, then find the ratio of the milk to the water if the mixtures of all the three containers are mixed together.

(a) 51 : 115
(b) 52 : 115
(c) 53 : 115
(d) 54 : 115
(e) None of these

2. Groundnut oil is now being sold at ` 27 per kg. During last month its cost was ` 24 per kg. Find by how much % a family should reduce its consumption, so as to keep the expenditure same.

(a) 100/9 %
(b) 122/11 %
(c) 119/10 %
(d) 91/10 %
(e) None of these

3. An ice-cream company makes a popular brand of ice-cream in rectangular shaped bar 6 cm long, 5 cm wide and 2 cm thick. To cut the cost, the company has decided to reduce the volume of the bar by 20%, the thickness remaining the same, but the length and width will be decreased by the same percentage amount. The new length L will satisfy :

(a) 5.5 < L < 6
(b) 5 < L < 5.5
(c) 4.5 < L < 5
(d) 4 < L < 4.5
(e) None of these

4. A sum of  ` 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of  ` 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, ` 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?

(a) 3.6%
(b) 4.5%
(c) 5%
(d) 3.46%
(e) None of these

5. The difference between compound interest and simple interest on a sum for 2 years at 10% per annum, when the interest is compounded annually is ` 16. If the interest were compounded half-yearly, the difference in two interests would be:

(a) ` 24.81
(b) ` 26.90
(c) ` 31.61
(d) ` 32.40
(e) None of these

6. A person lent out a certain sum on simple interest and the same sum on compound interest at certain rate of interest per annum. He noticed that the ratio between the difference of compound interest and simple interest of 3 years and that of 2 years is 25 : 8. The rate of interest per annum is:

(a) 10%
(b) 11%
(c) 12%
(d) 25/2 %
(e) None of these

7. A contract is to be completed in 46 days and 117 men were set to work, each working 8 hours a day. After 33 days, 4/7 of the work is completed. How many additional men may be employed so that the work may be completed in time, each man now working 9 hours a day ?

(a) 80
(b) 81
(c) 82
(d) 83
(e) None of these

8. Two pipes A and B can fill a cistern in 30 minutes and 40 minutes respectively. Both the pipes are opened. Find when the second pipe B must be turned off so the cistern may just be full in 10 minutes.

(a) 80/3 min
(b) 25 min
(c) 122/ 3 min
(d) 128/3 min
(e) None of these

9. A train leaves station X at 5 a.m. and reaches station Y at 9 a.m. Another train leaves station Y at 7 a.m. and reaches station X at 10: 30 a.m. At what time do the two trains cross each other ?

(a) 7 : 36 am
(b) 7 : 56 am
(c) 8 : 36 am
(d) 8 : 56 am
(e) None of these

10. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of water current respectively?

(a) 2 : 1
(b) 3 : 2
(c) 8 : 3
(d) Cannot be determined
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 11-15) : Study the pie charts given below and answer the following questions.

11. What is the cost of Gear Box?

(a) ` 9000
(b) ` 6000
(c) ` 3000
(d) `15,000
(e) None of these

12. What percentage of total cost is contributed by the brake?

(a) 5.5%
(b) 6.6%
(c) 6%
(d) 5.4%
(e) None of these

13. If the price of tyres goes up by 25%, by what amount should be the sale price be increased to maintain the amount of profit?

(a) ` 750
(b) ` 2250
(c) ` 3750
(d) ` 375
(e) None of these

14. If transmission cost increases by 20%, by what amount is the profit reduced (total price of car remains same)?

(a) ` 3000
(b) ` 4000
(c) ` 6000
(d) Cannot be determined
(e) None of these

15. What % of sale price is contributed by clutch?

(a) 6%
(b) 2%
(c) 3%
(d) Cannot be determined
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 16 - 20) : Read the following information and answer the questions that follow.

In a huge Jewellery shop, the electric gadgets being used are 17 tubelights of 40 W each, 14 fans of 80 W each, 16 bulbs of 60 W each, 11 bulbs of 100 W each, 11 AC’s of 2100 W each, 9 laptops of 200 W each and 10 TV’s of 120 W each. In a day, tube lights and TV’s are used for 8 h but 60 W bulbs are used for 7 h and 100 W bulbs are used for 9 h whereas laptops and AC's are used for 5 h and 9 h respectively. However, fans are used for 11 h. (Note: 1000 W = 1 unit, 1 month = 30 days).

16. What is the total electric energy consumed (in units) by60 W bulbs in the whole month?

(a) 432
(b) 576
(c) 67.2
(d) 201.6
(e) None of these

17. Electricity consumed by all fans is what per cent of energy consumed by all the laptops?

(a) 132.2%
(b) 136.88%
(c) 122.68
(d) 169.62%
(e) None of these

18. Out of the following, which type of gadgets consume more electricity in the shop?

(a) Fans
(b) Tubelights
(c) Laptops
(d) TV’s
(e) None of these

19. If one electric unit costs ` 2.70 and power (used by AC's) unit costs ` 3.70, then what money is paid to the electricit department for one month?

(a) ` 27368
(b) ` 28683
(c) ` 78600
(d) ` 2900
(e) None of these

20. What is the ratio of consumption of electricity in units by 60W and 100 W bulbs in a month?

(a) 5 : 6
(b) 4 : 5
(c) 3 : 4
(d) 2 : 3
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs.21–25): In each of the following questions two equations are given. You have to solve them and give answer accordingly.

(a) If x > y
(b) If x < y
(c) If x = y
(d) If x > y
(e) If x < y

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

DIRECTIONS (Qs. 26-30): Study the following graph carefully to answer these questions.

Annual dividend offered by two companies over the years

26. Shri Giridhar invested total amount of ` 25000 in 2009 for one year in the two companies together and got a total dividend of ` 3340. What was the amount invested in Company A?

(a) ` 12000
(b) ` 9000
(c) ` 16000
(d) Cannot be determined
(e) None of these

27. Anuja invested ` 35000 in Company B in 2011. After one year she transferred the entire amount with dividend to Company A in 2012 for one year. What amount will be received back by Anuja including dividend?

(a) ` 49980
(b) ` 49000
(c) ` 48300
(d) ` 49563.50
(e) None of these

28. An amount of ` 18000 was invested in Company A in 2012. After one year the same amount was re-invested for one more year. What was the total dividend received at the end of two years?

(a) ` 5805
(b) ` 6300
(c) ` 6480
(d) ` 6840
(e) None of these

29. Bhushan invested different amounts in Companies A and B in 2015 in the ratio of 5 : 8. What will be the ratio between the amounts of dividends received from Companies A and B respectively?

(a) 2 : 3
(b) 5 : 6
(c) 3 : 4
(d) Cannot be determined
(e) None of these

30. In the year 2014, Suraj invested ` 56000 in Company B. How much more or less dividend would he have received had the amount been invested in Company A?

(a) ` 1640 more
(b) ` 1640 less
(c) ` 1860 less
(d) ` 1680
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 31 - 35) : Study the following table to answer the given questions.

31. The production of Company AVC in 2000 is approximately what per cent of its average production over the given years?

(a) 300
(b) 110
(c) 136
(d) 118.25
(e) None of these

32. For SIO, which year was the per cent increase or decrease in production from the previous year the highest?

(a) 2013
(b) 2010
(c) 2014
(d 2012
(e) None of these

33. Which company has less average production in the last three years compared to that of first three years?

(a) No company
(b) CTU
(c) ZIR
(d) TP
(e) None of these

34. The total production of the six companies in the first two given years is what per cent of that of last two given years? (round off up to two decimal places)

(a) 87.08
(b) 104.55
(c) 90.40
(d) 10.62
(e) None of these

35. For ZIR, which of the following is the difference between production in 2013 and that in 2014?

(a) 10,00,00,000
(b) 1,00,00,000
(c) 10,00,000
(d) 40,00,000
(e) None of these

36. When the price of a radio was reduced by 20%, its sale increased by 80%. What was the net effect on the sale?

(a) 44% increase
(b) 44% decrease
(c) 66% increase
(d) 75% increase
(e) None of these

37. Two sides of a plot measure 32 metres and 24 metres and the angle between them is a perfect right angle. The other two sides measure 25 metres each and the other three angles. What is the area of the plot?

(a) 768
(b) 534
(c) 696.5
(d) 684
(e) None of these

38. In how many different ways can the letters of the word 'LEADING' be arranged in such a way that the vowels always come together?

(a) 360
(b) 480
(c) 720
(d) 5040
(e) None of these

39. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:

(a) 21/46
(b) 25/117
(b) 1/50
(c) 3/25
(e) None of these

40. Gauri went to the stationery and bought things worth ` 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

(a) ` 15
(b) ` 15.70
(b) ` 19.70
(d) ` 20
(e) None of these

DIRECTIONS(Qs 41-45): In this type of questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

41. 93, 309, 434, 498, 521, 533

(a) 309
(b) 434
(c) 498
(d) 521
(e) None of these

42. 46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1

(a) 384
(b) 48
(c) 24
(d) 2
(e) None of these

43. 5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

(a) 27
(b) 61
(c) 122
(d) 509
(e) None of these

44. 11, 5, 20, 12, 40, 26, 74, 54

(a) 5
(b) 20
(b) 40
(d) 26
(e) None of these

45. 1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777

(a) 21
(b) 129
(b) 10
(d) 356
(e) None of these

DIRECTIONS (46-50): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions (You are not expected to calculate the exact value).

46. 9228.789 – 5021.832 + 1496.989 = ?

(a) 6500
(b) 6000
(c) 6300
(d) 5700
(e) 5100

47. 1002 ÷ 49 × 99 – 1299 = ?

(a) 700
(b) 600
(c) 900
(d) 250
(e) 400

48. 29.8% of 260 + 60.01% of 510 –103.57 = ?

(a) 450
(b) 320
(c) 210
(d) 280
(e) 350

49. (21.98)2 – (25.02)2 + (13.03)2 = ?

(a) 25
(b) 120
(c) 10
(d) 65
(e) 140

50.

(a) 110
(b) 90
(c) 200
(d) 160
(e) 125

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(c). 2(a). 3(b). 4(d). 5(a). 6(d). 7(b). 8(a). 9(b). 10(c). 11(c). 12(c). 13(a). 14(b). 15(a). 16(d). 17(b). 18(a). 19(a). 20(d). 21(b). 22(b). 23(b). 24(a). 25(e). 26(b). 27(a). 28(b). 29(c). 30(d). 31(b). 32(c). 33(d). 34(c). 35(b). 36(a). 37(d). 38(c). 39(a). 40(c). 41(d). 42(c). 43(a). 44(c). 45(d). 46(d). 47(a). 48(d). 49(a). 50(e).