(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015" ::QUANTITATIVE APTITUDE::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015"

::QUANTITATIVE APTITUDE::

DIRECTIONS (Qs. 1-5) : In these questions, a question is given followed by information in three statements. You have to consider the information in all the three statements and decide the information in which of the statement(s) is not necessarily required to answer the question and therefore can be dispensed with. Indicate your answer accordingly.

1. How many students from Institute ‘A’ got placement?

I. Number of students studying in Institutes A & B are in the ratio of 3 : 4 respectively.
II. Number of students who got placement from Institute B is 120% of the number of students who got placement from Institute A.
III. 80% of the students studying in Institute B got placement.

(a) None of the statements can be dispensed with
(b) Only I
(c) Only II
(d) Anyone of the three
(e) Question cannot be answered even with the information in all three statements

2. What is the monthly income of Mr. X?

I. Mr. X spends 85% of his income on various items and remaining amount is saved.
II. Monthly saving of Mr. X are ` 4,500/.
III. Out of the total money spent by Mr. X in a month, one-fifth is spent on food and remaining amount of ` 20, 400 on other items.

(a) Only II
(b) Only III
(c) Only either II or III
(d) Question cannot be answered even with the information in all three statements
(e) None of these

3. What is Suchitra’s present age?

I. Suchitra’s present age is double the age of her son.
II. Ratio between present ages of Suchitra and her mother is 2 : 3 respectively.
III. Four years hence the ratio between Suchitra’s age and her son’s age will be 13 : 24 respectively.

(a) Only II
(b) Only III
(c) Either I or II only
(d) Either II or III only
(e) None of these

4. What is Neeta’s share in the profit earned at the end of 2 years in a joint business run by Neeta, Seeta and Geeta?

I. Neeta invested ` 85,000/ to start the business.
II. Seeta and Geeta joined Neeta’s business after six months investing amounts in the ratio of 3 : 5 respectively.
III. Total amount invested by Seeta and Geeta is ` 2.3 lakhs

(a) Only II
(b) Only III
(c) Only either II or III
(d) Information in all three statements is required for answering the question.
(e) Question cannot be answered even with the information in all three statements.

5. What is the labelled price of the article?

I. Cost price of the article is ` 500/.
II. Selling price after offering 5% discount on the labelled price is ` 608/.
III. Profit earned would have been 28% if no discount was offered.

(a) Only I
(b) Only III
(c) Only II & III
(d) Only I and III
(e) Only I and II

DIRECTIONS (Qs. 6-10) : Study the following graph carefully to answer these questions.

6. What is the average price per kg of wheat and rice sold? (rounded off to nearest integer)

(a) 32
(b) 34
(c) 36
(d) 35
(e) 31

7. If cumin is sold at a 10% discount, the quantity sold doubles. What will be the cost of total quantity of cumin sold on discount?

(a) ` 52,600/
(b) ` 28,800/
(c) ` 32,000/
(d) ` 57,600/
(e) None of these

8. Out of the total quantity of sugar sold, half the quantity is sold at the given rate while half the quantity is sold on a price increased by 20%. What is the total cost of entire quantity of sugar sold?

(a) ` 23,100/
(b) ` 23,800/
(c) ` 22,400/
(d) ` 23,400/
(e) None of these

9. If the quantities sold of Groundnut and Cumin are interchanged, what will be the total cost of quantities sold for these two items together?

(a) ` 62,000/
(b) ` 60000/
(c) ` 65,000/
(d) ` 63,000/
(e) None of these

10. If the quantity of corriander sold is increased by 200% and the price per kg. is reduced by 8%, what will be the total cost of corriander sold?

(a) ` 38, 460/
(b) ` 36,480/
(c) ` 38,640/
(d) ` 36,840/
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 11-15): Study the following information carefully to answer these questions :

For an examination consisting of three subjects-Maths, Physics and Chemistry, 280 students appeared. When the results were declared, 185 students had passed in Maths, 210 had passed in Physics and 222 had passed in Chemistry. All those except 5 students who passed in Maths, passed in Physics. All those except 10 students who passed in Maths, passed in Chemistry. 47 students failed in all the three subjects. 200 students who passed in Physics also passed in Chemistry.

11. How many students passed in Chemistry only ?

(a) 18
(b) 21
(c) 25
(d) 29
(e) None of these

12. How many students passed in all the three subjects ?

(a) 185
(b) 175
(c) 170
(d) 171
(e) Cannot be determined

13. How many students failed in Physics and Maths ?

(a) 65
(b) 18
(c) 58
(d) 47
(e) Cannot be determined

14. How many students passed in Maths but failed in both Physics and Chemistry ?

(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 1
(e) Cannot be determined

15. A student has to pass in at least two subjects to get promoted. How many students get promoted ?

(a) 180
(b) 213
(c) 200
(d) 185
(e) Cannot be determined

DIRECTIONS (Qs. 16-20): Study the following Table carefully and answer the question given below :

16. How many students have scored the lowest marks in two or more subjects ?

(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 0
(e) 4

17. Who has scored the highest marks in all the subjects together ?

(a) Deepak
(b) Charu
(c) Anupama
(d) Garima
(e) Bhaskar

18. What is the percentage of Deepak's marks (upto two digits after decimal) in all the subjects together ?

(a) 88.63
(b) 77.38
(c) 67.83
(d) 62.83
(e) 72.83

19. Marks obtained by Charu in Hindi are what percent of marks (upto two digits after decimal) obtained by Anupama in the same subject ?

(a) 75.92
(b) 78.38
(c) 77.29
(d) 75.29
(e) 72.83

20. What are the average marks obtained by all the students together in Science ?

(a) 55.75
(b) 57.5
(c) 60
(d) 59.5
(e) 58

DIRECTIONS (Qs. 21-25): What should come in place of the question mark (?) in the following number series ?

21. 104 109 99 114 94 ?

(a) 69
(b) 124
(c) 120
(d) 78
(e) None of these

22. 980 392 156.8 ? 25.088 10.0352

(a) 65.04
(b) 60.28
(c) 62.72
(d) 63.85
(e) None of these

23. 14 16 35 109 441 ?

(a) 2651
(b) 2205
(c) 2315
(d) 2211
(e) None of these

24. 1331 2197 4913 6859 ? 24389

(a) 12167
(b) 13824
(c) 9261
(d) 15625
(e) None of these

25.. 3600 725 150 35 12 ?

(a) 8
(b) 7.4
(c) 10.5
(d) 10
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

26. If the numerator of a fraction is increased by 350% and the denominator of the fraction is increased by 300% the resultant fraction is 9/22 . What is the original fraction ?

(a) 3/4
(b) 5/12
(c) 7/9
(d) 4/11
(e) None of these

27. The length of rectangular plot is thrice its breadth. If the area of the rectangular plot is 6075 sq. metres,what is its length?

(a) 145 metres
(b) 130 metres
(c) 75 metres
(d) 45 metres
(e) None of these

28. Ms. Sujata invests 7% i.e. ` 2170 of her monthly salary in mutual funds. Later she invests 18% of her monthly salary in recurring deposits also, she invests 6% of her salary on NSC's. What is the total annual amount invested by Ms. Sujata ?

(a) ` 1,25,320
(b) ` 1,13,520
(c) ` 1,35,120
(d) ` 1,15,320
(e) None of these

29. In how many different ways can the letters of the word 'PRIDE' be arranged ?

(a) 60
(b) 120
(c) 15
(d) 360
(e) None of these

30. The ages of Samir and Tanuj are in the ratio of 8 : 15 years respectively. After 9 years the ratio of their ages will be 11 : 18. What is the difference in years between their ages ?

(a) 24 years
(b) 20 years
(c) 33 years
(d) 21 years
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 31-35): For the two given equations I and II.

Give answer (1) if p is greater than q.
Give answer (2) if p is smaller than q.
Give answer (3) if p is equal q.
Give answer (4) if p is either equal to or greater than q.
Give answer (5) if p is either equal or smaller than q.

31. I. p2 + 5p + 6 = 0
II. q2 + 3q + 2 = 0

32. I. p2 = 4
II. q2 + 4q = – 4

33. I. p2 + p = 56
II. q2 – 17q + 72 = 0

34. I. 3p + 2q – 58 = 0
II. 4q + 4p = 92

35. I. 3p2 + 17p + 10 = 0
II. 10q2 + 9q + 2 = 0

DIRECTIONS (Qs.36-40): In the following graph the number of laptops manufactured by six different companies in the years 2013 and 2014 has been given. Read the graph carefully and answer the questions.

36. The respective ratio between the number of laptops manufactured by Lenovo in 2013 and that by Abascus in 2014 is

(a) 8 : 7
(b) 7 : 8
(c) 3 : 5
(d) 5 : 3
(e) None of these

37. What is the average number of laptops (in thousands) manufactured by all companies taken together in 2013 ?

(a) 22
(b) 22.5
(c) 32.5
(d) 23.5
(e) 27.5

38. What is the percentage increase in production of laptops by HP in 2014 in comparison to that in 2013 ?

(a) 125
(b) 100
(c) 150
(d) 250
(e) None of these

39. The difference between the number of laptops manufactured by Apple, Lenovo and Samsung in 2013 and that by Dell, HP and Abascus in 2014 is

(a) 5500
(b) 4550
(c) 3550
(d) 4500
(e) 5000

40. In 2014, which company manufactured the maximum number of laptops?

(a) Abascus
(b) Lenovo
(c) Dell
(d) Samsung
(e) HP

DIRECTIONS (Qs. 41-45): What value will come in place of the question mark (?) in the following questions.

41. 7072 ÷ (16% of 884) = 30 ×13/12 of (? ÷ 39)

(a) 60
(b) 62
(c) 65
(d) 55
(e) 67

42. (562.5 × 6)6 ÷ (135 ÷ 9)10 ÷ (37.5 × 6)7 = (3.75 × 4)? – 6

(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

43. 1478.4 ÷ 56 + 66.8 × 57 = (? × 3) + (34 × 34.5 )

(a) 785
(b) 887
(c) 889
(d) 989
(e) 885

44. (13 + 2 5)2 = ? 5 +189

(a) 26
(b) 25
(c) 52
(d) 130
(e) None of these

45. 0.2 × 1.1 + 0.6 × 0.009 = ? – 313.06

(a) 353.2184
(b) 353.2854
(c) 331.54
(d) 313.2854
(e) 331.2854

46. Sujata scored 2240 marks in an examination that is 128 marks more than the minimum passing percentage of 64%. What is the percentage of marks obtained by Meena if she scores 907 marks less than Sujata?

(a) 35
(b) 40
(c) 45
(d) 36
(e) 48

47. There are 8 brown balls, 4 orange balls and 5 black balls in a bag. Five balls are chosen at random. What is the probability of their being 2 brown balls, 1 orange ball and 2 black balls?

(a) 191/1547
(b) 180/1547
(c) 280/1547
(d) 189/1547
(e) None of these

48. The ratio of the salaries of A and B is 8 : 9. If A's salary is increased by 50% and B's salary is reduced by 25%, their ratio becomes 16 : 9. What is the salary of A ?

(a) ` 22000
(b) ` 28500
(c) ` 37000
(d) Cannot be determined
(e) None of these

49. If tax on a commodity is reduced by 10%, total revenue remains unchanged. What is the percentage increase in its consumption?

(a) 100/9%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 100/11%
(e) None of these

50. The denominators of two fractions are 5 and 7 respectively. The sum of these fractions is 41/35 . On interchanging the numerators, their sum becomes 43/35 . The fractions are

(a) 2/5 and 4/7
(b) 3/5 and 4/7
(c) 4/5 and 2/7
(d) 3/5 and 5/7
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(e). 2(c). 3(a). 4(d). 5(d). 6(b). 7(d). 8(a). 9(e). 10(c). 11(a). 12(d). 13(a). 14(d). 15(b). 16(a). 17(c). 18(e). 19(d). 20(b). 21(e). 22(c). 23(d). 24(a). 25(b). 26(d). 27(e). 28(d). 29(b). 30(d). 31(e). 32(d). 33(b). 34(a). 35(b). 36(a). 37(b). 38(c). 39(e). 40(a). 41(a). 42(a). 43(b). 44(c). 45(d). 46(b). 47(c). 48(d). 49(a). 50(b).