(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015" ::REASONING ABILITY::

IBPS logo


(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015"

::REASONING ABILITY::


DIRECTIONS (Qs. 1-5) : Each of the questions below cionsists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and____

Give answer (a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the questions, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Given answer (c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (d) If the data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
Give answer (e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question

1. How is ‘party’ coded in the language ?

I. ‘going to a party’ is coded as ‘la fa qu tu’ and ‘for a party’ is coded as ‘fa me tu’.
II. ‘start the party’ is coded as ‘tu co ra’ and ‘going to start’ is coded as ‘qu co la’.

2. On which day of the week is Priya definitely travelling ?

I. Amita correctly remembers that Priya is travelling after Tuesday but before Saturday. Rohit correctly remembers that Priya is travelling before Friday but after Monday.
II. Priya does not travel on a Friday.

3. How is P related to A ?

I. A is the daughter of M and the sister of S.
II. K is the son of P and the husband of M.

4. Four movies are screened from Monday to Thursday, (one on each day starting on Monday and ending on Thursday) viz - Crash, Social Network, Ice Age and Notting Hill. On which day is the movie Crash screened ?

 I. Social Network is screened on the last day.
II. Neither Ice Age nor Notting Hill are screened on Monday.

5. Who sits to the immediate right of Ayesha ?

I. Four friends Shradha, Tania, Vimla and Ayesha are sitting around a circular table facing the centre.
II. Shardha sits second to the right of Tania. Vimla is an immediate neighbour of Shradha.

DIRECTIONS (Qs. 6-10) : Study the following information to answer the given questions

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input
and rearrangement. (Single digit numbers are preceded by a zero. All other numbers are two digit numbers) Input : Good 18 to raise 02 12 money 28 for 57 charity 09.

Step I : to good 18 raise 02 12 money 28 for charity 09 57.
Step II : to raise good 18 02 12 money for charity 09 28 57.
Step III : to raise money good 02 12 for charity 09 18 28 57.
Step IV : to raise money good 02 for charity 09 12 18 28 57.
Step V : to raise money good for charity 02 09 12 18 28 57.
Step V : is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.

DIRECTIONS (Qs. 6-7) : These questions are based on the following input: Input : always 19 give 21 84 for 62 14 worthy cause

6. Which of the following would be step III for the above input ?

(a) worthy give for always 19 14 cause 84 62 21.
(b) worthy give for always 14 19 cause 21 62 84.
(c) always give for worthy 19 14 cause 21 62 84.
(d) worthy give for always 19 14 cause 21 62 84.
(e) always give for cause 19 14 worthy 21 62 84.

7. How many steps would be needed to complete the arrangement for the above input ?

(a) VI
(b) V
(c) IV
(d) VII
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 8-10) : These questions are based on the following input : Input : 50 62 tips on 67 how can 42 stay young 17 89 forever 03.

8. The following stands for which step of the arrangement ? young tips stay 50 on how can 42 17 forever 03 62 67 89.

(a) Step III
(b) Step V
(c) Step VI
(d) Step IV
(e) None of these

9. Which of the words/numbers below would be at the fifth position (from the right end) in Step V of the input ?

(a) forever
(b) 42
(c) 50
(d) young
(e) None of these

10. Which of the following would be the last step for the input?

(a) young tips stay on how forever can 03 17 42 50 62 67 89.
(b) young tips stay on how forever can 89 67 62 50 42 17 03.
(c) can forever how on stay tips forever 89 67 62 50 42 17 03.
(d) young tips stay on how forever can 03 17 42 50 67 62 89.
(e) can forever how on stay tips young 03 17 42 50 62 67 89.

DIRECTIONS (Qs. 11-13) : Read the followign information carefully and answer the quesitons that follow.

Ruling governments in the west are being punished by the voters for ever rising unemployment rates. Their parliament is abuzz with campaigns, marked by criticism of India as an outsourcing hub. India is seen by many in the west as a land of call centres and back offices with cheap labour that cost people in the west, their jobs.

11. Which of the following statements would weaken the argument given in the passage ?

(a) Outsourced jobs do not require highly skilled and qualified employees.
(b) Nearly 34% of the unemployed people would secure jobs in the west if outsourced jobs were in sourced by their organisations
(c) After suffering heavy losses in the elections the governments in the west are expected to change their decision on outsourcing to India.
(d) Outsourcing, a dynamic, two-way relationship has created jobs and growth in India as well as the west.
(e) Although outsourcing to India allowed many companies in west to focus on their core operations, they heavily compromised the quality and the standards of their back office jobs.

12. Which of the following can be a possible repercussion of the opposition to outsourcing in the west ?

(a) Jobs which are currently outsourced to India would be transferred to another country which in all probability would be China.
(b) Call centres and back offices employees in India would expect a salary at par with their western counterparts.
(c) In-sourcing of jobs by the west would render thousands of Indians unemployed.
(d) If in-sourced in the west itself, the companies would not be able to employ professionals and experts of same quality as available in India.
(e) The western companies which earlier outsourced to India would benefit financially as offices would not have to be set overseas.

13. Which of the following can be inferred? (An infernece is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts)

(a) Unemployment in India is not as severe a problem as that in the west
(b) Employees working in the back offices and call centres in the west earn much more than their counterparts in India
(c) Developing countries such as China and India do not outsource their back office jobs at all to other countries
(d) Countries which do not outsource jobs do not face the problem of unemployment
(e) One of the main reasons for high unemployment rate in India is its clean of call centres and back offices which undertake outsourced work from the west

DIRECTIONS (Qs. 14-19) : Read the following information carefully and answer the questions that follow.

(K, L, M, P, Q, R, S and T are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face outside while those who sit in the middle of the sides face the centre of the table.) P sits third to the right of S. S faces the centre. Q sits third to the left of M. M does not sit in the middle of the sides. Only one person sits between Q and R. R is not an immediate neighbour of M. T faces the centre. K is not an immediate neighbour of R.

14. What is position of M with respect to L ?

(a) Third to the right
(b) M and L sit diagonally opposite to each other
(c) Second to the right.
(d) Second to the left
(e) Fifth to the right

15. Who sits exactly between Q and R ?

(a) T
(b) P
(c) K
(d) M
(e) S and K

16. Which of the following pairs represents the persons seated in the middle of the sides who face each other ?

(a) S, Q
(b) K, L
(c) M, P
(d) R, T
(e) T, Q

17. Who amongst the following sits between R and K when counted in anti-clockwise direction from K ?

(a) No one sits between R and K as R and K are immediate neighbours of each other
(b) S, P and
(c) P and Q
(d) L and R
(e) M, S and T

18. If K is made to face the opposite direction, who would sit to his immediate right ?

(a) R
(b) Q
(c) P
(d) T
(e) S

19. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(a) L
(b) M
(c) K
(d) P
(e) R

DIRECTIONS (Qs. 20-23) : Read the following information and five statements given below it carefully and answer the questions which follow.

Exodus from rural areas to the urban hubs in search of job opportunities has now declined to nearly twenty-six percent of what it was at the turn of 21st century. (A) Since the last decade, the rural economy has transformed itself into a bankable, profit making and commercially viable venture. (B) Job opportunities differ in urban and rural areas (C) The load on infrastructure and resources in the urban areas which had remained unmanageable for a long time has been eased a little since the last decade. (D) This trend of reverse migration which was seen only in developed countries till now has entered the scenes of developing nations as well (E) According to a recent report more than eighty
percent of the professionals having roots in rural areas prefer to work in urban cities rahter than their home villages.

20. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above respresents an effect of the given information most appropriately ?

(a) B
(b) C
(c) D
(d) C
(e) Either D or E

21. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above represents a cause of the given information most appropriately ?

(a) E
(b) D
(c) C
(d) B
(e) A

22. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above represents an assumption most appropriately ? (An assumption is something supposed or taken for granted)

(a) A
(b) B
(c) C
(d) Both A and C
(e) D

23. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D) and (E) mentioned above would weaken / contradict the facts presented in the paragraph ?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

DIRECTIONS (Qs. 24) : Question below is followed by three arguments numbered I, II and III. You have to decide which of the argument(s) is/are “strong” and indicate your answer accordingly.

24. Should the Government restrict use of electricity for each household depending upon the requirement?

Arguments :

I. Yes, this will help government tide over the problem of inadequate generation of electricity.
II. No, every citizen has right to consume electricity as per their requirement as they pay for using electricity.
III. No, the Government does not have the machinery to put such a restriction on use of electricity.

(a) Only I is strong
(b) Only II is strong
(c) Only I and II are strong
(d) Only II and III are strong
(e) All I, II and III are strong

25. Statement : Many patients suffering from malaria were administered anti-malarial drug for a week. Some of them did not respond to the traditional drug and their condition deteriorated after four days. Which of the following would weaken the findings mentioned in the above statement?

(a) Those patients who responded to the traditional drugs and recovered were needed to be given additional doses as they reported relapse of symptoms.
(b) The mosquitoes carrying malaria are found to be resistant to traditional malarial drugs.
(c) Majority of the patients suffering from malaria responded well to the traditional malarial drugs and recovered from the illness.
(d) Many drug companies have stopped manufacturing traditional malarial drugs.
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

26. Statement : The cost of manufacturing cars in state A is thirty per cent less than the cost of manufacturing cars in  state B. Even after transportation fee for the differential distances of states A and B and the interstate taxes, it is cheaper to manufacture cars in state B than state A for selling these cars in State C. Which of the following supports the conclusion drawn in the above statement?

(a) The cost of transportation from state A to state C is more than thirty per cent of the production cost.
(b) The production costs of cars in state B are lower in comparison to state A.
(c) Only Entry tax at state C is more for the products originated in state A
(d) Entry tax at state C is more for the products originated in state B
(e) The total of transportation cost of cars from state B to state C and entry tax of cars at state C is less than thirty per cent of the production cost of cars in state B.

27. Statment : Many people are of the opinion that use of cell phones in offices for personal use should totally be banned. It has been found in a research study that there was significant drop in output of employees in the organisation where use of cell phones was liberally allowed vis-a-vis those organizations where use of cell phones are banned for making personal calls. Which of the following contradicts the findings in the above statement?

(a) People spend more time on talking while using cell phone for personal calls.
(b) Use of cell phones has become common in all the organizations.
(c) In the organization where employees were allowed to use cell phones for making personal calls the employees are found to be more motivated to carry out their duties than those working in other organizations.
(d) Many organizations who provide cell phones to their employees for making official calls advise them to refrain from making personal calls during office hours
(e) None of these

28. Statement : Some of the country’s largest food beverage and pharma companies may be forced to import sugar directly as the government plans to improve stock limits on industrial consumers to ease the shortage in grocery shops and cool down prices that are at a 28 month high. Which of the following substantiates the views expressed in the above statement?

(a) Food, beverage and pharma companies were not allowed in the past to import sugar.
(b) Sugar prices have been fluctuating for the past seven months.
(c) Government does not have authority to restrict purchase of sugar from the open market.
(d) Import of sugar for commercial use will help lowering down the sugar price in the retail market.
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 29-33) : In each of the questions below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

29. Statement:

Some boxes are trees.
Some trees are horses.
All horses are fruits.

Conclusions:

I. Some fruits are boxes.
II. Some fruits are trees.
III. Some horses are boxes.
IV No fruit is box

(a) None follows
(b) Only either II or IV follows
(c) Only either I or IV and II follow
(d) Only either I or Ill and IV follow
(e) None of these

30. Statement:

All flowers are buses.
Some buses are cats.
All cats are tigers.

Conclusions:

I. Some tigers are buses.
II. Some tigers are flowers.
III. Some cats are flowers.
IV. Some buses are tigers.

(a) None follows
(b) Only I and II follow
(c) Only III and IV follow
(d) Only I and IV follow
(e) Only II and III follow

31. Statements :

All fans are rooms.
No room is green.
Some windows are green.

Conclusions :

I. Some windows are fans.
II. Some windows are rooms.
III. Some fans are green.
IV. No green is fan.

(a) Only I follows
(b) Only Ill follows
(c) Only IV follows
(d) Only II and IV follow
(e) All follow

32. Statement:

Some tablets are rains.
All dogs are rains.
All rains are chairs.

Conclusion:

I. Some chairs are tablets.
II. All dogs are chairs.
III. Some tablets are dogs.
IV. Some tablets are chairs.

(a ) All follow
(b) Only I, II and III follow
(c) Only II, III and IV follow
(d) Only Ill and IV follow
(e) None of these

33. Statement:

No man is sky.
No sky is road.
Some men are roads.

Conclusions:

I. No road is man.
II. No road is sky.
III. Some skies are men.
IV. All roads are men.

(a) None follows
(b) Only I follows
(c) Only I and III follow
(d) Only II and III follow
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 34 -38) : Study the following information carefully to answer these questions.

Seven students Ashwin, Devika, Baljit, Chandrakant, Urmila, Nagesh and Pranjali have taken admissions for MBA with specialization in HR or Finance or Marketing. Each one has got admission in different institutes M, J, K, L, R, T, F not necessarily in the same order. At least two have opted for each of the specializations. Devika has opted for Marketing but not in Institute J or T. Chandrakant has taken admission for HR in Institute K. The one who studies in Institute F does not study Finance. Nagesh studies
the same specialization as that of Devika in Institute R. Ashwin does not study in Institute L or T. Baljit studies HR in Institute J. Pranjali studies in Institute F and does not study marketing.

34. Which of the following combinations of institute and specialization is true for Urmila ?

(a) L - Finance
(b) L - Marketing
(c) T- Marketing
(d) T - Finance
(e) None of these

35. Devika studies in which institute ?

(a) L
(b) T
(c) F
(d) M
(e) None of these

36. Which of the following groups represents the students studying HR ?

(a) Baljit and Chandrakant
(b) Baljit, Chandrakant and Pranjali
(c) Ashwin, Baljit and Chandrakant
(d) Urmila and Chandrakant
(e) None of these

37. Which of the following combinations of institute, student and specialization is correct ?

(a) R - N - HR
(b) T - N - Marketing
(c) L - B - HR
(d) M - D- Marketing
(e) None of these

38. What is the specialization of Ashwin ?

(a) Marketing
(b) HR
(c) Finance
(d) Marketing or HR
(e) Finance or Marketing

DIRECTIONS (Qs. 39-43) : Study the following information carefully and answer the questions given below :

A, B, C, D, E, F and G are seven persons who travel to office everyday by a particular train which stops at five stations-I, 11, III, IV and V respectively after it leaves base station. Three among them get in the train at the base station. D gets down at the next station at which F gets clown. B does not get down either with A or E. G alone gets in at station III and gets down with C after one station. A travels between only two stations and gets down at station V. None of them gets in at station II. C gets in with F but does not get in with either B or D. E gets in with two others and gets down alone after D, B and D work in the same office and they get down together at station III. None of them gets down at station I.

39. At which station does E get down ?

(a) II
(b) III
(c) IV
(d) Data inadequate
(e) None of these

40. At which station do C and F get in ?

(a) I
(b) II
(c) III
(d) Data inadequate
(e) None of these

41. At which of the following stations do B and D get in ?

(a) I
(b) Base station
(c) III
(d) Data inadequate
(e) None of these

42. After how many stations does E get down?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

43. E gets down after how many stations at which F gets down?

(a) Next station
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 44-46) : Study the following arrangement and answer the questions given below :

R 4 T M 7 W % J 9 5 I # 1 P B 2 T A 3 D $ 6 E N F 8 U H @

44. Which of the following is sixth to the right of the fourteenth from the right end ?

(a) 5
(b) 6
(c) I
(d) $
(e) None of these

45. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol but not immediately preceded by nother consonant ?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

46. Which of the following is the eighth to the left of the sixteenth frorn the left end ?

(a) J
(b) E
(c) %
(d) 6
(e) None of these

47. Consider the following sentences :

"Now-a-days the FMCG companies woo their customers or buyers by selling their goods or products in small sachets. This has increased the sale of the product". Which of the following may be the appropriate reason for the given facts ?

(a) People generally want to buy any products in small quantity
(b) FMCG companies save cost of packaging and so their profit is maximised
(c) It is easy to store any products in sachets so buyer prefer them
(d) It is possible to assess the quality of products without wasting much money when a sachets is bought
(e) Generally people consume the whole quality of product contained in the sachets at once and so people buy a large number of sachets at one time.

DIRECTIONS (Qs. 48-50) : Study the following information carefully to answer the given questions

Seven persons – A, B, C, D, K, L and N – are seated in a straight line facing north in ascending order of their salaries. N earns more than L and D. N earns more than A but he does not earn the highest. A earns more than L. The person who earns the second highest receives a salary of ` 35,000 while the third lowest earner receives ` 23,000. K earns less than L but more than D. C earns `18,000.

48. Who among the following earn(s) more than ` 23,000 but less than ` 35,000 ?

(a) Only A
(b) Only L
(c) A and L
(d) K and L
(e) A and N

49. Who among the following may earn ` 21,000 ?

(a) K
(b) D
(c) L
(d) C
(e) N

50. Who among the following earns more than K but less than A ?

(a) C
(b) N
(c) D
(d) L
(e) B

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(e). 2(d). 3(d). 4(e). 5(d). 6(d). 7(c). 8(a). 9(b). 10(a). 11(e). 12(c). 13(c). 14(d). 15(b). 16(e). 17(c). 18(b). 19(e). 20(b). 21(e). 22(e). 23(e). 24(c). 25(c). 26(e). 27(c). 28(d). 29(c). 30(e). 31(c). 32(e). 33(e). 34(d). 35(a). 36(b). 37(e). 38(c). 39(c). 40(d). 41(d). 42(c). 43(b). 44(b). 45(d). 46(a). 47(e). 48(c). 49(a). 50(d).