(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015" ::COMPUTER KNOWLEDGE::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2015 "Held on: 31-10-2015"

::COMPUTER KNOWLEDGE::

1. When sending an e-mail, the … line describe the contents of the message

(a) Subject
(b) To
(c) Contents
(d) CC
(e) None of these

2. All the deleted files go to

(a) Recycle bin
(b) Task bar
(c) Tool bar
(d) My computer
(e) None of these

3. You organise files by storing them in

(a) Archives
(b) Folders
(c) Indexes
(d) Lists
(e) None of these

4. A website address is a unique name that identifies a specific ___ on the web

(a) Web browser
(b) Website
(c) PDA
d) Link
(e) None of these

5. _________ are specially designed computer chips that reside inside o ther devices, such as your car or your electronic thermostat

(a) Servers
(b) Embedded computers
(c) Robotic computers
(d) Mainframes
(e) None of these

6. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

(a) Byte, Bit, Character, file, record, field, database
(b) Character, record, field, file, database
(c) Character, field, record, file, database
(d) Bit, byte, character, record, field, file, database
(e) None of these

7. A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is

(a) Memory only
(b) Write only
(c) Read only
(d) Run only
(e) None of these

8. An error in a computer program

(a) Crash
(b) Power Failure
(c) Bug
(d) Virus
(e) None of these

9. Distributed processing involves

(a) solving computer component problems from a different computer
(b) solving computing problems by breaking them into smaller parts that are separately processed by different computers
(c) allowing users to share files on a network
(d) allowing users to access network resources away from the office
(e) None of these

10. The operating system determines the manner in which all of the following occurs except

(a) user creation of a document
(b) user interaction with the processor
(c) printer output
(d) data displayed on the monitor
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

11. Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate

(a) CAN
(b) LAN
(c) DAN
(d) WAN
(e) None of these

12. You can keep your personal files/folders in

(a) My folder
(b) My documents
(c) My files
(d) My text
(e) None of these

13. A directory within a directory is called

(a) Mini Directory
(b) Junior Directory
(c) Part Directory
(d) Sub Directory
(e) None of these

14. A compiler translates a program written in a high-level language into

(a) Machine language
(b) An algorithm
(c) A debugged program
(d) Java
(e) None of these

15. A ___________ is a unique name that you give to a file of information

(a) Device letter
(b) Folders
(c) File name
(d) File name extension
(e) None of these

16. Hardware includes

(a) all devices used to input data into a computer
(b) sets of instructions that a computer runs or executes
(c) the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data
(d) all devices involved in processing information including the central processing unit, memory and storage
(e) None of these

17. A ______ contains specific rules and words t hat express the logical steps of an algorithm

(a) Programming language
(b) Syntax error
(c) Programming structure
(d) Logic chart
(e) None of these

18. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is

(a) multiprogramming
(b) multitasking
(c) time-sharing
(d) multiprocessing
(e) None of these

19. The secret code that restricts entry to some programs

(a) Password
(b) Passport
(c) Entry code
(d) Access code
(e) None of these

20. Computers use the ________ number system to store data and perform calculations.

(a) Binary
(b) Octal
(c) Decimal
(d) Hexadecimal
(e) None of these

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam Study Materials

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(b). 2(a). 3(b). 4(d). 5(b). 6(c). 7(c). 8(d). 9(b). 10(b). 11(d). 12(b). 13(d). 14(a). 15(d). 16(d). 17(a). 18(a). 19(a). 20(a).