(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016" ::GENERAL AWARENESS WITH REFERENCE TO SPECIAL BANKING::

IBPS logo

(Papers) IBPS PO Exam Paper - 2016 "Held on: 20-11-2016"

::GENERAL AWARENESS WITH REFERENCE TO SPECIAL BANKING::

1. The Nobel Peace Prize 2016 has been awarded to ______ .

(a) Juan Manuel Santos
(b) Oliver Hart
(c) Bengt Holmstrom
(d) Svetlana Alexievich
(e) Bob Dylan

2. Who among the following India's Paralympic athletes has won the title of Gold Javelin F46 in Rio 2016 Paralympic Games?

(a) Varun Singh Bhati
(b) Deepa Malik
(c) Amit Kumar Saroha
(d) Mariyappan Thangavelu
(e) Devendra Jhajaria

3. What is the Ramanujam committee constituted for?

(a) To keep tab on the child trafficking
(b) To check corruption in Banks
(c) To oversee the foreign trade
(d) To avoid obsolete laws
(e) To check border dispute with Bangladesh

4. How much per cent of the Indian population have access to internet in India in 2015?

(a) 20 percent
(b) 23 percent
(c) 29 percent
(d) 26 percent
(e) None of the above

5. According to the 2016 Jane's Defence Budgets Report, India's position among the global defence spender is _____________.

(a) Fourth
(b) Third
(c) Ninth
(d) Fifth
(e) Seventh

6. Which e-commerce website has partnered with National Highways Authority of India (NHAI) to enable cashless payments at all national and city toll plazas?

(a) Paytm
(b) Mobikwik
(c) Freecharge
(d) Oxigen
(e) UPI

7. Who among the following has been named as the 2016 ITF World Champions by the International Tennis Federation?

(a) Rafael Nadal
(b) Andy Murray
(c) Roger Federer
(d) Novak Dokovic
(e) None of the above

8. The National Green Tribunal (NGT) in December 2016 imposed a ban on the procurement, sale and use of glass powder coated 'manja' for flying kites. Who is the Chairman of NGT?

(a) Lokeshwar Singh Panta
(b) Jagdish Singh Khehar
(c) Dinesh Saxena
(d) Jasmine Sharma
(e) Swatanter Kumar

9. Which state government has enacted a stringent law called Protection of Internal Security Act to deal with the challenges of terrorism, insurgency, communalism and caste violence?

(a) Gujarat
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Maharashtra
(e) Nagaland

10. India signed an MoU with which country for strengthening cooperation in the field of Tourism?

(a) Tajikistan
(b) Turkmenistan
(c) Uzbekistan (d) Kyrgyzstan
(e) UAE

11. Which of the following does not fall into the functions of Payments Banks?

(a) acceptance of demand deposits
(b) Internet banking
(c) remittance services
(d) lending services
(e) Sell mutual funds, insurance and pension products

12. Loan and Advances of a bank come under the category of ______________.

(a) Deposits
(b) Expenditure
(c) Liabilities
(d) Assets
(e) None of the above

13. If the rupee depreciates, how the exporters are affected?

(a) They are unaffected
(b) They are in loss
(c) They are in profit
(d) They get credit crunch
(e) None of these

14. The rate of inflation increases when the purchasing power of money___________ .

(a) Decreases
(b) Increases
(c) Stable
(d) Decrease just half
(e) None of these

15. The high-security banknote production facility which is credited with the design of the Rs 2000 banknote has been set up at _____________ .

(a) Nasik
(b) Dewas
(c) Mysuru
(d) Noida
(e) Kolkata

16. For the buying and selling of precious metals such as Gold and Silver, the market established is termed as ________ .

(a) Capital Market
(b) Money Market
(c) Bullion Market
(d) wholesale cash market
(e) None of the Above

17. To release wages under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme direct and faster, an electronic fund management system has been launched by ____________.

(a) State Bank of Hyderabad
(b) State Bank of Travancore
(c) State Bank of India
(d) Oriental Bank Corporation
(e) Exim Bank

18. Which among the following is the slogan of Allahabad Bank?

(a) A tradition of trust
(b) World wise
(c) Honour your trust
(d) Invest with confidence
(e) Trusted family bank

19. Which among the following is the difference in value between a country's imports and exports?

(a) Balance of Trade
(b) Balance of Payment
(c) Balance of power
(d) Credit Balance
(e) None of the above

20. What is Cash Reserve Ratio?

(a) Deposits of banks in government securities
(b) Rate at which banks borrow funds from the RBI
(c) Deposits (as cash) which banks have to keep/maintain with the RBI
(d) Rate at which RBI borrows money from the banks
(e) Rate at which RBI borrows money from the government

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam 2018 Study Materials

21. What does 'GIFT' stand for?

(a) Gujarat Institute of Fashion Technology
(b) Government of India Foreign Trade
(c) Gapping Income Free Of Tax
(d) Gujarat International Financial Tech
(e) Gujarat Institute of Future Technologies

22. To make India a cashless economy by pushing cashless transaction, which committee is constituted by the government?

(a) Adhyarjuna Committee
(b) Amitabh Kant Committee
(c) A Ghosh Committee
(d) Abid Hussain Committee
(e) AK Bhuchar Committee

23. Which of the following is the first micro finance company to start operation as a commercial bank?

(a) Oriental Bank of Commerce
(b) State Bank of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Punjab National Bank
(e) Bandhan

24. Which of the following is not a primary function of a bank?

(a) Facilitating import of goods
(b) Remittance facility
(c) Safe custody of articles
(d) Foreign Exchange
(e) Purchase and Sale of Foreign Exchange

25. Which agency in India provides refinance of export credit?

(a) SIDBI
(b) NABARD
(c) RBI
(d) EXIM Bank
(e) Government of India

26. The Mumbai Stock Exchange was set up in ____________.

(a) 1880
(b) 1930
(c) 1847
(d) 1875
(e) None of the above

27. When is the World Energy Conservation Day celebrated?

(a) November 15
(b) October 10
(c) December 25
(d) December 14
(e) March 31

28. The Maximum City: Bombay Lost and Found was written by _____________.

(a) Vikram Seth
(b) Suketu Mehta
(c) Upamanyu Chatterjee
(d) Arundhati Roy
(e) Kiran Desai

29. In the '10th Asia Pacific Screen Awards' who won the Best Actor Award?

(a) Rajni Kant
(b) Aamir Khan
(c) Manoj Bajpayee
(d) Anupam Kher
(e) Om Puri

30. Which of the following awards is given in the field of literature?

(a) Arjuna Award
(b) Ashok Chakra
(c) Vyas Samman
(d) Bharat Award
(e) None of the above

31. In the Union Budget 2017-18, the MGNREGA allocation is to be ___________

(a) Rs. 48,000 crore
(b) Rs. 38,000 crore
(c) Rs. 56,000 crore
(d) Rs. 33,000 crore
(e) None of the above

32. India was the highest ranked country by capital investment in 2015, with how much worth of FDI projects announced according to FDI Intelligence?

(a) $63 billion
(b) $63 million
(c) $66 billion
(d) $44 billion
(e) $44 million

33. According to 2011 Census figures, which state has recorded the highest sex ratio?

(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Manipur
(e) Kerala

34. To curb black money in the economy, which of the following committees has been formed in 2016?

(a) Deepak Mohanty Committee
(b) Suresh Prabhu Committee
(c) Justice BM Shah committee
(d) Nachiket Mor Committee
(e) Justice CS Dharmadhikari Committee

35. Which of the following schemes is NOT related to the Digital India?

(a) Digital Locker
(b) e-education
(c) e-health
(d) National Scholarship Portal
(e) Make in India

36. The term 'Zero Based Budgeting' refers to __________.

(a) A specified sum of money authorized by the Legislature for a specific period of time
(b) To ensure that every rupee spent is result oriented
(c) A statutorily mandated form of reimbursement or upfront payment for state expenditures
(d) A cost item for which payment is made by one state agency to another
(e) A shortfall in an existing appropriation, or an additional amount needed to accomplish a new or expanded purpose

37. In which year in India, was the demonetisation announced for the first time?

(a) 1978
(b) 1999
(c) 1946
(d) 1962
(e) 1935

38. According to the Constitution (122nd Amendment) GST Bill 2014, which of the following is exempted from its purview?

(a) Tobacco Products
(b) Alcohol
(c) Steel
(d) Jute Products
(e) None of the above

39. What does the term 'Call Money' refer to?

(a) A loan made for a very short period of a few days or a week
(b) Student loans to help cover the cost of higher education
(c) Loans to allow consumers to buy homes they can't pay for upfront
(d) Personal loans for any personal expenses which don't have a designated purpose
(e) Loans to veterans and their families

40. India has signed a Grant Agreement for Additional Financing in Financing Energy Efficiency at MSMEs Project- Programmatic Framework for Energy Efficiency with ___________.

(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) International Fund for Agricultural Development (IFAD)
(c) European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)
(d) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
(e) World Bank

Printed Study Material for IBPS PO Exam

IBPS PO (Probationary Officer) Exam 2018 Study Materials

Go Back to Main Page

Answer Key :

1(a). 2(e). 3(d). 4(d). 5(a). 6(a). 7(b). 8(e). 9(d). 10(d). 11(d). 12(d). 13(c). 14(a). 15(c). 16(b). 17(a). 18(c). 19(b). 20(a). 21(c). 22(b). 23(a). 24(a). 25(c). 26(d). 27(b). 28(e). 29(a). 30(d). 31(a). 32(a). 33(e). 34(c). 35(d). 36(b). 37(c). 38(b). 39(a). 40(d).